Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ για την κρίση μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης

Διαβάστε επίσης

Τα βίαια επεισόδια μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για τα νέα μέτρα ασφαλείας που έλαβε το Ισραήλ, δηλαδή την εγκατάσταση ανιχνευτών μετάλλου στην είσοδο της Πλατείας των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, θα συζητήσουν σήμερα στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ που πραγματοποιείται ύστερα από αιτήματα της Γαλλίας της Σουηδίας αλλά και της Αιγύπτου,.

Στόχος σύμφωνα με τον Σουηδό πρεσβευτή Καρλ Σκάου είναι να βρουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να υποστηριχθούν οι εκκλήσεις για την αποκλιμάκωση των γεγονότων όπως εκείνο το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμάν αλλά και στην Ιορδανία, τη χώρα δηλαδή που διαχειρίζεται τους ιερούς τόπους των μουσουλμάνων στην Ιερουσαλήμ. Εκεί όπου σημειώθηκε χθες Κυριακή περιστατικό με πυροβολισμούς στην πρεσβεία του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ιορδανοί και να τραυματιστεί ένας Ισραηλινός.

«Η γενική ασφάλεια ενημερώθηκε για ένα περιστατικό με πυροβολισμούς σε ένα κτίριο κατοικιών μέσα στον περίβολο της ισραηλινής πρεσβείας», επεσήμαναν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ιορδανίας.

«Δύο Ιορδανοί σκοτώθηκαν από τους πυροβολισμούς που δέχθηκαν από έναν Ισραηλινό ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια ενός επεισοδίου στο εσωτερικό της πρεσβείας», προσθέτουν διάφορες πηγές κοντά στην υπηρεσία ασφαλείας.

«Ο πρώτος Ιορδανός, ο Μοχάμεντ Τζαουαουντέχ (17 ετών), υπέκυψε στα τραύματά του επί τόπου. Ο δεύτερος, ο Μπασάρ Χαμαρνέχ, ένας γιατρός που ήταν παρών την ώρα του περιστατικού στο κτίριο κατοικιών που βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις της διπλωματικής αποστολής, υπέκυψε στα τραύματά του μετά τα μεσάνυχτα στο νοσοκομείο», σημειώνεται

Με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι ένας Ιορδανός εργάτης που μόλις είχε τοποθετήσει έπιπλα στο διαμέρισμα ενός φρουρού ασφαλείας της πρεσβείας προσπάθησε να χτυπήσει τον φρουρό στην πλάτη με ένα κατσαβίδι.

Ο φρουρός απάντησε κάνοντας χρήση του όπλου του, σκοτώνοντας τον Ιορδανό εργάτη και τραυματίζοντας θανάσιμα από λάθος τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, ο οποίος βρισκόταν εκεί.

Παρόλα αυτά δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει σύνδεση του παραπάνω επεισοδίου με την έξαρση της βίας γύρω από την Πλατεία των Τεμενών.

Τα νέα μέτρα ασφαλείας αναζωπύρωσαν τους φόβους των Παλαιστίνιων ότι το Ισραήλ έχει βάλει στόχο να έχει στην κατοχή του τον αποκλειστικό έλεγχο της Πλατείας των Τεμενών, τρίτο πιο ιερό τόπο για το ισλάμ.

Βεβαίως το Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι δεν έχει σκοπό να αλλάξει τους άγραφους κανονισμούς που επιτρέπουν στους μουσουλμάνους να πηγαίνουν οποιαδήποτε στιγμή στην πλατεία και στους εβραίους κάποιες ώρες, χωρίς να μπορούν να προσευχηθούν.

Την Παρασκευή ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε την διακοπή όλων των επίσημων επαφών με το Ισραήλ, μέχρι να αρθούν τα νέα μέτρα ασφαλείας.

Εντωμεταξύ  ο απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Ισραήλ σε μια ύστατη προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση. «Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ για τις διεθνείς διαπραγματεύσεις Τζέισον Γκρίνμπλατ αναχώρησε για το Ισραήλ χθες τη νύκτα προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες να περιοριστεί η ένταση στην περιοχή», επεσήμανε Αμερικανός αξιωματούχος.

Παλαιότερα άρθρα: