Έρχονται μαχητικά Rafale και Γάλλοι πεζοναύτες – Τα επόμενα βήματα της στρατηγικής συνεργασίας

Διαβάστε επίσης

κ. Παρλί επί της ουσίας επιβεβαίωσε το πολύ καλό κλίμα που επικρατεί στις ελληνογαλλικές σχέσεις και αποκάλυψε τα επόμενα βήματα της στρατηγικής συνεργασίας.

Πέρα, λοιπόν, από την αυξημένη παρουσία του γαλλικού Στόλου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ανακοινώθηκε η παρουσία των Γαλλικών μαχητικών Rafale στην άσκηση «Ηνίοχος» της Πολεμικής Αεροπορίας, που φέτος θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία θα λάβει μέρος στην πολύ σημαντική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, τύπου invitex, που συγκεντρώνει την συμμετοχή των πιο ισχυρών αεροποριών του κόσμου.

Η κ. Παρλί προανήγγειλε στενότερη στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών μέσω κοινών ασκήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι Γάλλοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων, που τους άφησε η συμμετοχή τους στην άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος». Ήδη συζητείται η συμμετοχή Γάλλων πεζοναυτών σε κοινές ασκήσεις με Έλληνες συναδέλφους τους.

Ωστόσο, εκεί που δεν βρέθηκε καθαρή λύση είναι στο θέμα της υποστήριξης των δεκατεσσάρων ελικοπτέρων ΝΗ-90 και η παραλαβή των εναπομεινάντων έξι, αν και η ίδια υποστήριξε ότι η υπόθεση αυτή έχει πάρει τον δρόμο της.

Εκεί όμως που επικρατεί η ίδια στασιμότητα είναι στο θέμα των φρεγατών Belhara. Η ίδια εξέφρασε την ευχή ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει τελικά δύο καράβια, εκθειάζοντας τα για τις δυνατότητες που έχουν, χωρίς ωστόσο να έχει να απαντήσει κάτι στα δύο πολύ σημαντικά προβλήματα:

-Τον επιμερισμό του κόστους ανάπτυξης στην διαμόρφωση που επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό

-Στην εξεύρεση λύσης ευέλικτης χρηματοδότησης στα πρότυπα της πολιτικής που ακολουθούν οι ΗΠΑ, με την κρατική εγγύηση επί του ποσού δανεισμού. Επιβεβαιώνεται, εν πολλοίς, το ρεπορτάζ του enikos.gr ότι το θέμα απόκτησης των Γαλλικών ψηφιακών φρεγατών έχει πολύ δρόμο ακόμη.

Παλαιότερα άρθρα: