Έχουμε δύναμη ισχύος, να την επιβάλλουμε ζητά ο Ζοζέπ Μπορέλ από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Διαβάστε επίσης

Την αλλαγή τακτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από τους ηγέτες των κρατών μελών ο νέος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ο οποίος κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει μια πιο σθεναρή στάση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και να μιλήσει «τη γλώσσα της ισχύος».

Πρόκειται για μια νέα θέση η οποία εκτός όλων των άλλων ευνοεί την Ελλάδα στη συγκεκριμένη περίοδο κατά την οποία η Τουρκία, σε έξαρση, προκλητικότητας δημιουργεί ζητήματα σε όλα τα μέτωπα με αποκορύφωμα την υπογραφή ενός παράνομου μνημονίου με την κυβέρνηση της Λιβύης.

«Πρέπει να μιλήσουμε από κοινού τη γλώσσα των συμφερόντων και των αξιών μας», έγραψε ο Μπορέλ σε επιστολή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο τη γλώσσα της ισχύος, να μην κατακτήσουμε, αλλά να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πιο ειρηνικού, ακμάζοντα και δίκαιου κόσμου», πρόσθεσε.

Ο Ισπανός Μπορέλ τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση του κόσμου είναι «πολύ ανησυχητική».

«Εκτιμάμε τους κανόνες, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε την υποχώρησή τους. Γιορτάζουμε τις αξίες της οικονομικής αλληλοεξάρτησης αλλά παρατηρούμε πώς καταστρέφονται από την πολιτική της ισχύος», επεσήμανε.

«Δικαίως λέμε ότι είμαστε μία υποδειγματική ήπια δύναμη, όμως οι ανταγωνιστές, οι αντίπαλοι ακόμη και οι σύμμαχοί μας μπαίνουν στον πειρασμό να μετατρέψουν τη δική τους ήπια δύναμη σε σκληρή. Το εμπόριο, η τεχνολογία, η νομισματική πολιτική και τα δεδομένα ανάγονται σε όπλα».

«Φυσικά δεν θα ήταν λογικό να παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Όμως θα ήταν ακόμη πιο παράλογο να το αγνοήσουμε. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε σε θέση όχι μόνο να αντιδρούμε, αλλά και να ενεργούμε, να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση αν είναι απαραίτητο και να υποβάλλουμε προτάσεις όταν είναι απαραίτητο», υπογράμμισε ο Μπορέλ.

Ο νέος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έκανε μάλιστα λόγο «για την αναβίωση του γεωστρατηγικού ανταγωνισμού».

«Ένα σημαντικό παιχνίδι εξουσίας βρίσκεται σε εξέλιξη, κυρίως μεταξύ της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ», εκτίμησε.

«Η ΕΕ έχει την επιλογή να γίνει παίκτης, ένας πραγματικός γεωστρατηγικός παράγοντας ή να μετατραπεί κυρίως στο πεδίο της αντιπαράθεσης. Ένα είναι ξεκάθαρο: κανένα από τα κράτη μέλη μας, ούτε καν τα πιο ισχυρά, δεν θα πετύχει μόνο του».

Η πρόταση αυτή που εφόσον εγκριθεί, αλλά κυρίως υλοποιηθεί θα συνιστά μια μεγάλη αλλαγή στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα επίπεδα, διπλωματικά και οικονομικά και έρχεται σε μια στιγμή που είναι προφανές ότι στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται με την αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας, τη στρατηγική Πούτιν στην ευρύτερη περιοχή η Ένωση υπαναχωρεί συνεχώς παρακολουθώντας παθητικά τις εξελίξεις.

Παλαιότερα άρθρα: