Αθήνα σε Τσαβούσογλου: «Μία μειονότητα διαβιοί στην Ελλάδα: η μουσουλμανική»

Διαβάστε επίσης

Σχόλιο-απάντηση προς τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έθεσε για ακόμα μια φορά ζήτημα τουρκικής -και όχι μουσουλμανικής μεινότητας- στην Ελλάδα, έδωσαν διπλωματικές πηγές.

«Στην Ελλάδα -που είναι όχι μόνο ιστορικό λίκνο της δημοκρατίας αλλά και μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα- διαβιοί με όρους απόλυτης ισονομίας και ισοπολιτείας μια μόνο μειονότητα: η μουσουλμανική. Αρκεί μια απλή ανάγνωση της Λωζάννης για να το αντιληφθεί κανείς» ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές.

Τι είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Είναι πάγια και χρόνια η προσπάθεια της Άγκυρας να αλλάξει τον όρο «μουσουλμανική μειονότητα» – που είχε χρησιμοποιηθεί στη Συνθήκη της Λωζάνης για να περιγράψει τους Έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος της Θράκης – σε «τουρκική μειονότητα».

Οι Τούρκοι επιδιώκουν να μετατρέψουν τη μουσουλμανική μειονότητα σε γεωπολιτικό έρεισμα, με στόχο την έμμεση πλην σαφή αποσταθεροποίηση της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν προκαλεί εντύπωση το νέο ξέσπασμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, αλλά και του εκπρόσωπου Τύπου του κυβερνώντος κόμματος.

Σε μία συντεταγμένη “επίθεση” επαναφέρουν το ζήτημα αυτό, αγνοώντας τις διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες οι ίδιοι επικαλούνται! Με μήνυμα του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε εναντίον του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου που είχε μιλήσει για θρησκευτική μειονότητα και όχι εθνική. Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «ο πρόεδρος μιας χώρας που λέγεται πως είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας, τη Μουσουλμανική ‘τουρκική’ μειονότητα την αποκάλεσε ως Ελληνική Μουσουλμανική μειονότητα. Παρά τις τόσες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οτιδήποτε και να πείτε, η ‘τουρκική’ μειονότητα της Δυτικής Θράκης ήταν ‘τουρκική’ εδώ και αιώνες και θα παραμείνει Τουρκική».

Στον χορό μπήκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελικ, λέγοντας πως «το να λέγεται ελληνική μουσουλμανική μειονότητα η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, αποτελεί μία ρατσιστική προσέγγιση». Πρόσθεσε ότι «η άρνηση της ταυτότητας της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας, είναι μία καταδικαστέα συμπεριφορά».

Αυτό, όμως, που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθυστέρησε έναν ολόκληρο μήνα για να αντιδράσει, επιλέγοντας ένα ιδιαίτερο τάιμινγκ: Με το «καλημέρα» του ελληνοτουρκικού διαλόγου στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης η Άγκυρα μοιάζει αποφάσισε να τορπιλίσει τις συνομιλίες. Μετά και τις νέες προκλητικές κινήσεις με υπερπτήσεις στο Αιγαίο αλλά και παράνομες Navtex, ήρθε και έδεσε και η Θράκη. Επαναφορά του ζητήματος της Θράκης πραγματοποίησε και η φιλοκυβερνητική «Yeni Safak». Για την ακρίβεια, αναπαρήγαγε πρόσφατο δημοσίευμα της «Birlik», στο οποίο γίνεται όχι μόνο λόγος για στέρηση από τα δικαιώματα της μειονότητας αλλά και αναφορά σε αυτονομία και αυτοδιάθεση.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι το διεθνές κείμενο που δίνει νομική υπόσταση στη μειονότητα της Θράκης είναι αυτό της Συνθήκης της Λωζάνης και των συνοδευτικών της συμβάσεων. Το κείμενο αναφέρεται αποκλειστικώς σε “μουσουλμανική μειονότητα”. Από τα πρακτικά, μάλιστα, της Συνδιασκέψεως της Λωζάνης προκύπτει ότι η επιλογή της χρήσεως του συγκεκριμένου θρησκευτικού όρου στη Συνθήκη βαρύνει αποκλειστικώς την τουρκική πλευρά. Η Τουρκία από την πρώτη στιγμή της Συνδιασκέψεως επέμεινε στη χρήση όρων συνδεδεμένων με το σύστημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: «μουσουλμάνοι» και «μουσουλμανικές μειονότητες».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στη Θράκη παίζεται ένα επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα, παιχνίδι. Το καταδεικνύει η δήλωση Ερντογάν στα τέλη του 2013 «Η Θράκη είναι η ζωντανή ιστορία της Τουρκίας και η εκπρόσωπος του ιστορικού παρελθόντος της στην Ευρώπη».

Παλαιότερα άρθρα: