Αιμορραγούν οι αγορές υπό τον τρόμο του κορωνοϊού

Διαβάστε επίσης

Συνέχεια στην αιμορραγία των αγορών σήμερα, καθώς ο Covid-19 κάνει την εμφάνισή του σε ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και ο ΠΟΥ προειδοποιεί την παγκόσμια κοινότητα να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα για μία πανδημία.

Διαβάστε επίσης: Τι κόστος θα έχει στην παγκόσμια οικονομία μια πανδημία του κορωνοϊού
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με τους δείκτες τους σε νέα πτώση και σε ορισμένες περιπτώσεις σε χαμηλά πολλών μηνών ή και έτους, όταν πριν από λίγες εβδομάδες ήταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Νωρίτερα και στην Ασία τα ταμπλό έδειξαν βαθύ κόκκινο.

Διαβάστε επίσης: Ακυρώνονται οι προσλήψεις σε γνωστή αεροπορική
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 με πτώση 0,85% κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 εβδομάδων. Το κλίμα βαρύ στη Φραγκφούρτη με τον DAX να εμφανίζει ήδη λίγο μετά το κουδούνι της έναρξης απώλειες άνω του 1%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 με πτώση σχεδόν 0,9% έχει υποχωρήσει σε επίπεδα που είχε να συναντήσει εδώ και περσσότερο από έναν χρόνο. Πτώση 0,6% για τον CAC 40 στο Παρίσι και μικρότερες απώλειες (0,3%) για τον FTSE MΙΒ στο Μιλάνο μετά το σφυροκόπημα των ιταλικών μετοχών στις αρχές της εβδομάδας.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να θεωρούν δεδομένη μια μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο. Τα Eonia futures στις αγορές χρήματος, «δείχνουν» μία μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά δέκα μονάδες βάσης.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές επηρεάζει αναμφίβολα και το Χρηματιστήριο Αθηνών, που πάντως χθες αντιστάθηκε και έκλεισε με κέρδη. Το υπουργείο Υγείας στη χώρας μας είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση και τα νοσοκομεία σε πλήρη ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Παλαιότερα άρθρα: