Αποκαλύψεις «φωτιά» για τις σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν στο βιβλίο του Μπόλτον

Διαβάστε επίσης

Την εικόνα του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ o οποίος ικανοποιεί κάθε αίτημα του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με σκοπό να εξυπηρετήσει προσωπικά του συμφέροντα παρουσιάζεται στο βιβλίο του Τζον Μπόλτον, πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, το οποίο περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας New York Times.

Το 2018 ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον πρόεδρο Τραμπ και τον ρώτησε εάν θα μπορούσε να παρέμβει ώστε να σταματήσει μια έρευνα για την Halkbank, μια από τις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Τουρκίας, η οποία βρισκόταν υπό έλεγχο από τις αμερικανικές αρχές για πιθανή παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης είχε βρεθεί ο Χακάν Ατίλα, ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τράπεζας Halkbank, που έχει φυλακισθεί στις ΗΠΑ, καθώς οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν ότι συμμετείχε σε συνωμοσία υπό τον Ρεζά Ζαράμπ, έναν εύπορο Τουρκο-Ιρανό έμπορο χρυσού. Ο Ζαραμπ, τον οποίο οι αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν το 2016, δήλωσε ένοχος για απάτη, συνωμοσία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και κατέθεσε εναντίον του Αττίλα στη δίκη του, υποστηρίζοντας ότι δωροδοκούσε Τούρκους αξιωματούχους.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η τουρκική τράπεζα είχε προσλάβει ξεχωριστά μια εταιρεία που ειδικεύεται στο lobbying, ιδιοκτησίας του Μπράιαν Μπάλαρντ, ενός από τους σημαντικότερους χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ. Η εν λόγω εταιρεία υπενθύμισε επί μήνες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Λευκό Οίκο ότι οποιαδήποτε κύρωση κατά της τουρκικής τράπεζας θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την τουρκική οικονομία.

Σημειώνεται ότι χθες ο Τραμπ εξαπέλυσε εναντίον του Μπόλτον με αφορμή το αδημοσίευτο βιβλίο του, μέρος του οποίου φέρεται να διέρρευσε στον τύπο. Ο Μπόλτον έχει έρθει στο επίκεντρο των εξελίξεων της δίκης του Τραμπ στη Γερουσία, αφού στο βιβλίο φέρεται να παραδέχεται την εμπλοκή του στο θέμα της Ουκρανίας.

Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter «Για έναν άνθρωπο που δεν μπορούσε να εγκριθεί στην θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δεν ήταν πουθενά εδώ και χρόνια και με παρακαλούσε για μια θέση, παρότι μου έλεγαν το αντίθετο, απολύθηκε γιατί αν τον είχα ακούσει, θα είχαμε προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο. Φεύγει και αμέσως γράφει ένα βιβλίο. Όλα ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Ποιος θα το έκανε αυτό;»

Το θέμα της κλήσης νέων μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένου και του Μπόλτον, μπορεί να επιλυθεί με ψηφοφορία στη Γερουσία, την Παρασκευή ή το Σάββατο. Προ ημερών, ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής της Γιούτα Μιτ Ρόμνει υποστήριξε ότι τουλάχιστον τέσσερις συνάδελφοί του από το ίδιο κόμμα θα ψήφιζαν υπέρ της κλήτευσης ως μάρτυρα του Μπόλτον.

Στην περίπτωση που οι γερουσιαστές δεν θεωρήσουν σκόπιμη την παρουσίαση νέων αποδείξεων ή την κατάθεση μαρτύρων, η Γερουσία θα μπορούσε να ψηφίσει ακόμη και στο τέλος αυτής της εβδομάδας για την καθαίρεση ή μη του Τραμπ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η δίκη θα ολοκληρωθεί πριν από τη διεξαγωγή των πρώτων προκριματικών εκλογών (στην Αϊόβα, στις 3 Φεβρουαρίου) και πριν την ετήσια ομιλία του προέδρου για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο, στις 4 Φεβρουαρίου.

Παλαιότερα άρθρα: