Βρέθηκαν πατημασιές δεινοσαύρων στην Αλάσκα

deinosavroi
Διαβάστε επίσης

Eπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλάσκα ανακάλυψαν χιλιάδες απολιθωμένα αποτυπώματα δεινοσαύρων, μεγάλα και μικρά, κατά μήκος της όχθης του ποταμού Γιούκον της Αλάσκα.

«Βρήκαμε πατημασιές δεινοσαύρων, κυριολεκτικά σε κάθε σημείο που σταματήσαμε», δήλωσε ο ερευνητής Πολ Μακ Κάρθι, του Πανεπιστημίου της Αλάσκα. «Έχω δει πατημασιές δεινοσαύρων σε βράχους στα νοτιοδυτικά της Αλάσκα, αλλά δεν υπάρχουν πολλά μέρη όπου εμφανίζονται ίχνη σε τέτοια αφθονία».

Κατά την τελευταία δεκαετία, βρέθηκαν πατημασιές δεινοσαύρων στο Denali National Park, σε πετρώματα που σχηματίστηκαν 65 εκατομμύρια έως 80 εκατομμύρια χρόνια πριν, κατά την Ύστερη Κρητιδική περίοδο. «Τα νέα αποτυπώματα κατά μήκος του ποταμού Γιούκον μπορεί να χρονολογούνται 25-30 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα», είπε ο Πολ Μακ Κάρθι.

«Χρειάστηκαν πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς πριν ανακαλυφθεί το πρώτο αποτύπωμα στο Denali το 2005, αλλά από τότε έχουν βρεθεί εκατοντάδες απολιθώματα δεινοσαύρων και πτηνών», εξήγησε ο Πολ Μακ Κάρθι. «Σε αντίθεση, τα απολιθώματα ήταν τόσο άφθονα κατά μήκος του ποταμού Yukon που θα μπορούσαμε να βρούμε και να συλλέξουμε έως και 50 δείγματα σε μόλις 10 λεπτά».

Η Πατ Ντρακενμίλερ, επιμελήτρια του Μουσείου Επιστημών, πρόσθεσε ότι ευρήματα τέτοιου μεγέθους είναι σπάνια σήμερα.

«Βρήκαμε μια μεγάλη ποικιλία από είδη δεινοσαύρων, ενός εξαφανισμένου οικοσυστήματος που ποτέ δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους για να κατανοήσουν και να περιγράψουν τα ευρήματά τους. Βρίσκονται σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και ομάδες ιθαγενών προκειμένου να συντονίσουν τις μελλοντικές αποστολές τους στην περιοχή.

Παλαιότερα άρθρα:

2 απαντήσεις στο “Βρέθηκαν πατημασιές δεινοσαύρων στην Αλάσκα”

Σχολιάστε