Βυθίζεται η κερδοφορία των επενδυτικών τραπεζών

Διαβάστε επίσης

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έφτασαν τα κέρδη των επενδυτικών τραπεζών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, αυτός είναι ο λόγος ο οποίος οδηγεί τις τράπεζες να περικόψουν χιλιάδες θέσεις εργασίας ανά τον κόσμο, καταγράφοντας το δικό τους αρνητικό ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, οι 12 μεγαλύτερες τράπεζες επενδύσεων παγκοσμίως παρουσίασαν συνολικά έσοδα ύψους $147,5 δισ. , με τα κέρδη που συνυπολογίζονται ανάμεσα στις επενδυτικές και εμπορικές τράπεζες να καταγράφεται μείωση κατά 4% σε ετήσια βάση, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.

Η αντίδρασή τους ήταν η αναμενόμενη: περιέκοψαν συνολικά το 6% των θέσεων εργασίας.

Πάντως, οι Financial Times αναφέρουν ότι απόδοση της επενδυτικής τραπεζικής στο σύνολό της έρχεται σε αντίθεση με την κερδοφορία ρεκόρ σε πολλές από τις μητρικές εταιρείες των τραπεζών, όπως η JPMorgan Chase και η Morgan Stanley, τα κέρδη των οποίων προήλθαν από ισχυρές τάσεις σε άλλα τμήματα των δραστηριοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένης της τραπεζικής εξυπηρέτησης των καταναλωτών και της διαχείρισης των επενδύσεων.

Η αγορά μετοχών ήταν ο πιο αδύναμος τομέας πέρυσι, με τα έσοδα να μειώνονται κατά 10% στα $41,1 δισ.

Ο Mike Mayo, αναλυτής της Wells Fargo, δήλωσε ότι «οι ισχυρές κοσμικές τάσεις» σήμαιναν ότι τα έσοδα από τις εμπορικές συναλλαγές των μετοχών μειώθηκαν αρκετά στις μεγάλες τράπεζες ακόμα και όταν οι αγορές μετοχών ενισχύθηκαν.

«Σε αυτή την αναντιστοιχία τιμών μετοχών και κερδών συνέβαλε η λεγόμενη παθητική επένδυση», είπε σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το φαινόμενο κατά το οποίο διατηρείται περισσότερος πλούτος σε καλάθια μετοχών αντί να διαπραγματεύονται ενεργά, οδηγώντας έτσι τις τράπεζες σε λιγότερες ευκαιρίες είσπραξης προμηθειών.

Τα έσοδα από πηγές σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα και οι καταθέσεις, σημειώνουν σε γενικές γραμμές αύξηση, με τους αναλυτές να μην αναμένουν συνολική βελτίωση άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έχουν ξοδέψει πολλά κεφάλαια την τελευταία δεκαετία σε μια προσπάθεια να στρέψουν τις επιχειρήσεις τους μακριά από τις εμπορικές και επενδυτικές τραπεζικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι πιο ασταθείς και προσελκύουν υψηλές κεφαλαιακές επιβαρύνσεις.

Παλαιότερα άρθρα: