Για ποιους υπαλλήλους επιστρέφει ο 13ος μισθός

Διαβάστε επίσης

Τρεις μεταρρυθμίσεις πρόκειται να αλλάξουν συθέμελα τη λειτουργία του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, αναμένεται η θεσμοθέτηση Ενιαίου Μισθολογίου, η σύνδεση μισθού- παραγωγικότητας και η καθιέρωση μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας.

Οι σαρωτικές αυτές αλλαγές που προετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλάζουν τα πάντα στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, στις μετατάξεις αλλά και στην αξιολόγηση του προσωπικού από το 2015.

Επιπλέον, όπως γράφει το έθνος, η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα σηματοδοτεί την επαναφορά του 13ου μισθού ως ετήσιου μπόνους μόνο για τους παραγωγικούς υπαλλήλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο.

Ποιες είναι οι τρεις αλλαγές στο Δημόσιο

Αναλυτικά, οι τρεις αλλαγές που έρχονται το 2015 για το Δημόσιο είναι:

– Η θεσμοθέτηση νέου ενιαίου μισθολογίου, σύμφωνα με το οποίο όλοι θα πληρώνονται βάσει προσόντων, θέσης ευθύνης και αποδοτικότητας,

– Η σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας με τη θεσμοθέτηση νέου συστήματος αξιολόγησης των υπαλλήλων του Δημοσίου με βάσει την αποδοτικότητα και την επίτευξη των στόχων. Ουσιαστικά επιστρέφει ο 13ος μισθός ως μπόνους για τους δημόσιους υπαλλήλους που θα καταφέρουν να πετύχουν στο 90% τους στόχους τους.

– Μόνιμος ο μηχανισμός κινητικότητας με αξιοκρατικές μετακινήσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα θα ανακοινώνονται κενές θέσεις ανά υπηρεσία και θα προκηρύσσεται διαγωνισμός υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ. Ωστόσο οι μετατάξεις πλέον θα είναι υποχρεωτικές στις περιπτώσεις που κρίνεται ότι υπηρεσίες ή οργανισμοί πρέπει να κλείσουν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δεχθούν τη νέα θέση που θα οριστεί για εκείνους καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απολύονται.

Μητσοτάκης: Θα δοθούν αυξήσεις στους μισθούς μέσω μπόνους 

Μιλώντας στον σκαι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι αυτό που συζητάει το υπουργείο είναι η σύνδεση του μισθου με την παραγωγικότητα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι άξιοι υπάλληλοι θα πάρουν αυξήσεις μέσω μπόνους. Παράλληλα διαβεβαιώσε ότι το αντίθετο, δηλαδή, μείωση μισθών ή άλλες ποινές, δεν πρόκειται να γίνει για το 15% που θα βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση.

Παλαιότερα άρθρα: