Γ. Κεφαλογιάννης:«Έπρεπε να έρθει η κρίση για να αναθεωρήσουμε πολλά»

Διαβάστε επίσης

Ο βουλευτής της ΝΔ στο Ρέθυμνο βλέπει κουρασμένους από την κρίση πολίτες, απολιτίκ νέους, μία περιφέρεια που έχει ανάγκη το ενδιαφέρον της επίσημης πολιτείας και ζητάει να υπάρξει ουσιαστική συνεννόηση από όλους ώστε να επανέλθει η χώρα σε δρόμο ανάπτυξης με μακροπρόθεσμες προοπτικές και πρωταγωνιστές τη σημερινή γενιά των 25άρηδων 35άρηδων που είναι όπως αναφέρει ό,τι πιο καλό έχει αναθρέψει η Ελλάδα τα μεταπολιτευτικά χρόνια χαρακτηρίζοντας τη μάλιστα ως την αφρόκρεμα.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Βρίσκεστε συνεχώς μεταξύ πρωτεύουσας, Κρήτης, νομού Ρεθύμνου και σε διάφορες πόλεις της χώρας δεδομένου ότι είστε εκπρόσωπος του κόμματός σας για διάφορα θέματα αλλά και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Αυτό που διαπιστώνετε από την επαφή σας με τους πολίτες και οι σκέψεις σας οι προσωπικές για τη χώρα, πώς μπορούν να διατυπωθούν;

Οι πολίτες είναι κουρασμένοι από τα οχτώ χρόνια οικονομικής κρίσης και συνεχώς διαπιστώνω και είναι λογικό, πως υπάρχει μια συνολική έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα, προς τα κόμματα. Αυτή τη στιγμή Έλληνες και Ελληνίδες αναζητούν μια συγκεκριμένη λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας τους. Σε μια χώρα που έχει τόση μεγάλη ανεργία και ειδικότερα ανεργία στους νέους βιώνοντας παράλληλα το ότι η αφρόκρεμα των νέων έχει φύγει στο εξωτερικό, είναι λογικό να μιλάμε για ανάκαμψη της οικονομίας. Οφείλουμε όμως να εντοπίσουμε τους πυλώνες τους οποίους η ελληνική οικονομία μπορεί να στηριχτεί.

Τα χρόνια από τη μεταπολίτευση και μετά υπάρχει μία αέναη συζήτηση για πυλώνες όμως κάπου χανόμαστε στην πορεία…

Ίσως διότι δεν μπορέσαμε να συνεργαστούμε στο βαθμό που οφείλαμε. Σκέπτομαι συνεχώς ότι αυτοί οι πυλώνες είναι συγκεκριμένοι. Θέλουν όμως, τη στήριξη μας και τη συνεργασία μας. Διότι είναι πυλώνες με συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Πυλώνες όπως ο πρωτογενής τομέας, αφού μπορούμε να εκμεταλλευτούμε σε μεγάλο βαθμό τα γεωργικά μας προϊόντα και ταυτόχρονα, ο τουρισμός ο οποίος με την ανάπτυξη που έχει ο τουριστικός κλάδος δίνει προοπτική για την οικονομία μας. Όταν μιλάμε για τουρισμό αυτός θα πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένες προδιαγραφές και εννοώ ότι δεν πρέπει να βασιζόμαστε στην αύξηση των αφίξεων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια αλλά κυρίως στο να προσανατολιστούμε στην αύξηση του τζίρου της μέσης κατανάλωσης από τους τουρίστες που έρχονται. Τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρείται αύξηση στις αφίξεις, παράλληλα όμως, διαπιστώνεται μείωση του τζίρου στα τουριστικά προϊόντα. Άρα θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις στο τουριστικό κομμάτι για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και γιατί όχι να υπάρχει μια συνέργεια με το κομμάτι του πρωτογενούς τομέα ώστε να αξιοποιηθεί ο πολύ μεγάλος πλούτος της ελληνικής γης. Αν λοιπόν οι δυο αυτοί τομείς πρωτογενής τομέας και τουρισμός τα επόμενα χρόνια αξιοποιηθούν κατάλληλα η χώρα μας θα έχει πολύ αξιόλογες αισιόδοξες προοπτικές για την οικονομία της. Το ζητούμενο είναι η βιώσιμη ανάπτυξη.

Βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς τη συμμετοχή των νέων που κυρίως δηλώνουν απογοητευμένοι; Νέοι άνθρωποι και πολιτική. Μία σχέση που προβληματίζει…

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα είναι το γεγονός ότι η νέα γενιά με τα πολύ μεγάλα και αυξημένα ποσοστά ανεργίας δείχνει μια πολύ μεγάλη απαισιοδοξία γενικά. Από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι όταν λέμε νέα γενιά, μιλάμε για τους ανθρώπους μέχρι τα 30-35 τους χρόνια, που ίσως να είναι και η πιο μορφωμένη γενιά που έβγαλε το ελληνικό κράτος. Μια γενιά με τρομερές ικανότητες, γενιά που μπορεί πραγματικά να βασιστεί η χώρα προκειμένου να βγει από αυτή την κρίση. Αυτή η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική και κρίση αξιών. Οι νέοι άνθρωποι πιστεύω ότι έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης, ένα πιο ευρύ και πιο κοσμοπολίτικο τρόπο σκέψης και πραγματικά μπορούμε να βασιστούμε σε αυτή τη γενιά. Η πολύ μεγάλη πρόκληση είναι το πώς θα μετατρέψουμε την διαρροή εγκεφάλων προς το εξωτερικό, στο να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι πίσω στη χώρα.

Δεν χρειάζονται όμως κίνητρα και κυρίως εμπιστοσύνη;

Πιστεύω ότι αν δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα σε αυτή τη γενιά και υπάρξει και μια συνεννόηση ανεξαρτήτως πολιτικής και κομματικής προέλευσης και μπορέσουμε να συν-αποφασίσουμε και συν-σχεδιάσουμε κάποια πράγματα, το αποτέλεσμα θα είναι καλό και μακροπρόθεσμο. Το βασικότερο θα είναι να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, τους νέους μας, προκειμένου η πατρίδα να μπορέσει να ξεπεράσει την μέγγενη της παρούσας οικονομικής συγκυρίας. Πιστεύω πολύ στη νέα γενιά, διότι διαπιστώνω συνεχώς, πως οι νέοι οι συνομήλικοι μου, οδηγούν τα αποτελέσματα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης περισσότερο από τον οποιοδήποτε. Είναι αυτοί που κάνουν τους σχεδιασμούς και τα όνειρα τους αλλά δυστυχώς διαπιστώνουν ότι έτσι όπως έχει η κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να τα συνδυάσουν με την επιτυχία. Παρολαυτα όμως είναι μια γενιά δυναμική, γενιά που μπορεί να συνεννοηθεί σε όλα τα επίπεδα, ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα το οποίο επιδιώκουμε. Η ανάπτυξη αυτή και η συνεργασία, πρέπει να εμπεριέχει οπωσδήποτε την ισχυροποίηση των θεσμών αλλά και του οικονομικού συστήματος με τέτοιο τρόπο ώστε η οποιαδήποτε πρόκληση στο μέλλον να μπορεί να αντιμετωπιστεί με σωστό τρόπο.

Ως βουλευτής Ρεθύμνου, της περιφέρειας και μάλιστα ενός μικρού νομού, πιστεύετε ότι όσα έχουν γίνει από πλευράς της πολιτείας, του κράτους έχουν βοηθήσει για την εξέλιξη της περιφέρειας και των ανθρώπων που επιμένουν να κρατάνε Θερμοπύλες;

Η ματιά μας πρέπει να είναι συνεχώς επικεντρωμένη στην Περιφέρεια. Αυτό το οποίο έχει παρατηρηθεί εδώ και χρόνια, είναι ότι θα έπρεπε να έρθει η οικονομική κρίση για να αναθεωρήσουμε πάρα πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι η σχέση του κεντρικού κράτους με την περιφέρεια. Μπορεί στις δεκαετίες της μεταπολίτευσης να δόθηκε μια βαρύτητα στην περιφέρεια και να έγιναν πολλά αναπτυξιακά έργα σε περιοχές που χαρακτηρίζονταν ως απομονωμένες περιοχές – δεν πρέπει να τα μηδενίζουμε όλα? Προσπάθειες έγιναν, – αλλά αν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε έναν ορθό, στρατηγικό σχηματισμό, βιώσιμο, θα πρέπει να δοθεί ουσιαστικό βάρος στην περιφέρεια.

Πιστεύετε στην αποκέντρωση; Διότι τα τελευταία χρόνια οι πολίτες έχουν ξεκινήσει να πιστεύουν στη δυναμική των περιοχών τους και γενικά στην αποκέντρωση.

Προσωπικά πιστεύω πολύ στον αποκεντρωτισμό, δηλαδή στο ότι οι περιφέρειες και οι τοπικές κοινωνίες έχουν τις δυνατότητες να κάνουν δικό τους σχεδιασμό αρκεί η πολιτεία να τους δώσει πλαίσιο, εργαλεία και πόρους. Έχουμε δει ότι περιφέρειες που μπόρεσαν να συνεννοηθούν σε κάποια βασικά πράγματα με το τοπικό κράτος και τις τοπικές κοινωνίες, προχώρησαν πολύ μπροστά, προώθησαν καινοτόμες δράσεις την ίδια ώρα που πολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης, ξαναψάχνουν τις ρίζες τους επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά και πετυχαίνουν. Άρα η επίσημη πολιτεία πρέπει να δώσει τα κίνητρα και τα εργαλεία ώστε να επιστρέψει κόσμος στην περιφέρεια για να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον, στο οποίο ο καθένας στον τόπο του, να μπορέσει τελικά να δημιουργήσει. Το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας είναι το πώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα ξεπεράσουν την οικονομική κρίση, εκμεταλλευόμενοι την αναζωογόνηση της ελληνικής περιφέρειας. Τα προηγούμενα χρόνια παρά τα κίνητρα που είχαν δοθεί δεν αξιοποιήθηκαν στον απόλυτο βαθμό για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Τι πιστεύετε για τους νέους που γυρίζουν την πλάτη τους στην πολιτική. Πολλοί λένε ότι η αντιμετώπιση των πολιτικών προς τη νεολαία έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση.

Η πορεία μου, οι πρωτοβουλίες μου και οι πράξεις μου αποδεικνύουν ότι πιστεύω απόλυτα στη δική μου γενιά των 25-35. Πιστεύω όμως και τους 15άρηδες και 18άρηδες, όλα τα παιδιά που προετοιμάζονται να συνεργαστούν με όλους εκείνους που βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία και που είναι ό,τι πιο παραγωγικό διαθέτει η ελληνική κοινωνία και οικονομία. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα κάνω ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους νέους, να ασχοληθούν με την πολιτική υπό την ευρεία έννοια και δεν εννοώ να είναι κομματικοποιημένοι αλλά καθαρά πολιτικοποιημένοι. Διότι ο πολίτης που δεν ασχολείται με τα κοινά με την ευρεία έννοια, τότε μένει πίσω, μένει εκτός από τις εξελίξεις και δεν μπορεί να τις διαμορφώσει. Έχουμε δει και ιστορικά, όποτε οι νέοι δεν ασχολήθηκαν με τα δικά τους θέματα, με τα δικά τους προβλήματα και εναπόθεσαν τις ελπίδες και την εκπροσώπησή τους σε άλλους, τότε δυστυχώς δεν πέτυχαν αυτά που επεδίωκαν. Είναι πολύ σημαντικό ο νέος που είναι πολύ απογοητευμένος, να έχει άλλες προτεραιότητες, οι οποίες τον απασχολούν. Αποτέλεσμα να απέχει από την πολιτική? Αυτό πρέπει να αντιστραφεί. Θα πρέπει οι νέοι μέσα από διάφορες δράσεις πολιτικές και όχι μόνο, να επαναφέρουν στο προσκήνιο των ενδιαφερόντων τους την πολιτική, μιας και είναι εκείνοι που αν την πιστέψουν και δράσουν, κρατάνε την τύχη στα χέρια τους και μπορούν να διαμορφώσουν τις εξελίξεις. Έτσι μόνο θα καταφέρουν να διαμορφώσουν επί της ουσίας το δικό τους μέλλον.

Στην ημερήσια διάταξη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι το ζητούμενο των εκλογών. Δεν θεωρείτε ότι ένα κόμμα και μάλιστα εκλεγμένο από τον ελληνικό λαό πρέπει να ολοκληρώσει τη διάρκεια της θητείας του;

Το ζητούμενο είναι ποιος θα μπορεί από δω και στο εξής να διαχειριστεί την κατάσταση και τις δυσκολίες σε τέτοιο βαθμό ώστε να επανέλθει η αισιοδοξία στην ελληνική κοινωνία και βεβαίως να υπάρξει και πάλι εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Τα τελευταία τρία χρόνια από το 2015 υπήρξε η επιλογή από τους Έλληνες προς το ΣΥΡΙΖΑ, που ναι μεν δεν είχε ποτέ κυβερνήσει αλλά που κατά βάση στελεχώθηκε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρόσωπα που είχαν κυβερνήσει κατά το παρελθόν. Το αποτέλεσμα ήταν οι ελπίδες που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ να διαψευστούν με πολύ γρήγορο και βαρύγδουπο τρόπο. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν έπραξε όσα υποσχέθηκε πολιτικά, κάνοντας τα τελείως αντίθετα από όσα είχε υποσχεθεί. Σήμερα, υπάρχει μια παγιωμένη αντίληψη στην ελληνική κοινωνία ότι κάποιοι που μιλούσαν τότε για συγκεκριμένα ζητήματα δικαιώθηκαν. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι ποια θα είναι εκείνη η πολιτική δύναμη και ποιος ο πρωθυπουργός που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη ξανά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, ώστε να περάσουμε σε μια διαφορετική κατάσταση και να θέσουμε τις βάσεις για μια ουσιαστική βιώσιμη κατάσταση. Αυτός που μπορεί να το κάνει σήμερα είναι ξεκάθαρο πως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή έχει αλλάξει σε πολλά επίπεδα, είτε λέγεται επίπεδο προσώπων είτε επίπεδο ηγεσίας, στόχων και προτάσεων, τις οποίες καταθέτει και εμπλουτίζει συνεχώς, είναι κάτι που αποδεικνύει πως έχει καταλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Είναι το μοναδικό κόμμα που μπορεί να δώσει μια συγκεκριμένη ρεαλιστική ελπίδα σε κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Παλαιότερα άρθρα: