Δέκα αλλεργίες που δεν ξέρετε ότι έχετε

Διαβάστε επίσης

Οι πιο συχνές αλλεργίες οφείλονται στη γύρη και τα φιστίκια, αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι και οι μοναδικές.

Σχεδόν οτιδήποτε βρίσκεται γύρω μας μπορεί να αποδειχθεί… ύπουλο αλλεργιογόνο. Μπορεί να είναι κάτι συνθετικό με πρόσθετα χημικά ή κάτι εντελώς φυτικό όπως ένα λαχανικό.

Αρκετοί όμως δε γνωρίζουν ότι έχουν αλλεργίες και θεωρούν ένα ήπιο σύμπτωμα τυχαίο. Μήπως είστε κι εσείς ένας από αυτούς;

Δείτε δέκα συνήθη αλλεργιογόνα που σύμφωνα με το onmed, μπορεί να πυροδοτήσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα.

1. Μαντιλάκια καθαρισμού

Μια χημική ουσία που ονομάζεται μεθυλισοθειαζολινόνη (ΜΙΤ) βρίσκεται σε πολλά μαντιλάκια προσώπου ή μαντιλάκια για τα χέρια. Μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα στα χέρια ή σε κάθε σημείο του σώματος.

2. Κρέμες ενυδάτωσης

Η αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και από ένα προϊόν που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια. Η βιολογική προδιάθεση μπορεί να κάνει την αλλεργική αντίδραση να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς κάποια προφανή αιτία.

3. Αντιβιοτικές κρέμες

Τι ειρωνεία… Χρησιμοποιούμε αυτές τις κρέμες για να καταπολεμήσουμε ένα δυσάρεστο σύμπτωμα και ξαφνικά εμφανίζεται ένα άλλο! Το τσίμπημα ενός εντόμου μπορεί να γίνει χειρότερο και να εξελιχθεί σε δερματίτιδα εάν παρουσιάζουμε αλλεργία στις δραστικές που περιέχει η φαρμακευτική κρέμα.
4. Σεντόνια

Ακάρεα ονομάζονται τα μικροσκοπικά ζωύφια που τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος. Στις ακαθαρσίες τους βρίσκονται βλαβερά ένζυμα που πυροδοτούν συμπτώματα όπως το φτάρνισμα, η καταρροή και η φαγούρα. Τα ακάρεα ζουν και αναπτύσσονται στο ζεστό και υγρό περιβάλλον κι έτσι λατρεύουν το κρεβάτι μας!

5. Φυτά και λουλούδια μέσα στο σπίτι

Η μούχλα είναι ένα ακόμη σύνηθες αλλεργιογόνο. Μπορεί να καθαρίζουμε τακτικά το μπάνιο και το υπόγειο, λίγοι όμως σκέφτονται να ξεσκονίσουν τις γλάστρες που βρίσκονται μέσα στο σπίτι τους. Η μούχλα σχηματίζεται συχνά στα φύλλα των φυτών ή στο χώμα που έχει ποτιστεί με πολύ νερό.

6. Λαβή κυλιόμενης σκάλας

Το λάστιχο και το λάτεξ είναι ένα ακόμη συχνό αλλεργιογόνο. Τα άτομα που έχουν αλλεργία σε αυτά τα υλικά πρέπει να αποφεύγουν τα λαστιχένια γάντια και τα προφυλακτικά από λάτεξ. Είναι εύκολο όμως να ξεχάσουμε ότι και η λαβή της κυλιόμενης σκάλας είναι κατασκευασμένη από αντίστοιχα υλικά. Η άμεση επαφή μπορεί να πυροδοτήσει τα συμπτώματα δερματίτιδας.

7. Τεχνητά νύχια

Η ακρυλική ρητίνη μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω σε ένα αγαπημένο «τελετουργικό ομορφιάς». Η αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει το οίδημα και το κοκκίνισμα γύρω από τα νύχια. Επίσης, τα σκληρυντικά νυχιών, η κόλλα για τα νύχια και το βερνίκι από τζελ μπορεί να περιέχουν ένα αλλεργιογόνο που ονομάζεται φορμαλδεΰδη.

8. Νικέλιο στις τροφές

Το νικέλιο μπορεί να βρίσκεται σε κοσμήματα ή ρούχα και προκαλεί συχνά δερματίτιδα. Το μεταλλικό στοιχείο βρίσκεται όμως και σε λαχανικά όπως τα φασόλια και ο αρακάς. Συχνό σύμπτωμα της αλλεργίας στο νικέλιο είναι ο πόνος στις αρθρώσεις και η έντονη κόπωση. Τα συμπτώματα μάλιστα δεν εμφανίζονται αμέσως κι έτσι δεν είναι εύκολο να αντιληφθούμε την αλλεργική αντίδραση.

9. Καιρικές συνθήκες

Ακούγεται παράδοξο, όμως υπάρχουν άτομα που έχουν αλλεργία στο κρύο. Στην περίπτωση αυτή, η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει φαγούρα, κοκκίνισμα και οίδημα στο δέρμα.
10. Κόκκινο κρέας

Το 2009, δύο Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα αλλεργία που ονομάζεται άλφα-γάλη (alpha-gal). Πρόκειται για ένα σύνολο σακχάρων που δεσμεύονται στο αίμα. Τα σάκχαρα αυτά βρίσκονται στο κόκκινο κρέας.

Παλαιότερα άρθρα: