Δένδιας για συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας: Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία

δενδιας
Διαβάστε επίσης

Αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και προσοχή συνέστησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Τουρκίας-ΗΠΑ για τη βορειοανατολική Συρία.

Μιλώντας στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα «Αποτύπωμα» στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», στην οποία συμμετείχε και ο πρώην υπουργός Άμυνας ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο κ. Δένδιας είπε πως «πρέπει να δούμε τι από αυτά [που προβλέπονται βάσει της συμφωνίας] θα εφαρμοστεί» και ότι «δεν πρέπει κανείς να βιάζεται σε αυτά τα πράγματα», απεναντίας «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί».

«Προφανώς είναι καλύτερα έτσι παρά να χανόντουσαν ανθρώπινες ζωές, να υπήρχαν στρατιωτικές επιχειρήσεις, να είχαμε πρόσφυγες, να διεξαγόταν στην περιοχή μας άλλη μια πολεμική σύγκρουση. Τι θα σημάνει αυτό το πράγμα είναι πολύ νωρίς να το πούμε. Πρέπει να περιμένουμε να καθίσει η σκόνη, [ώστε να διαπιστωθεί] πώς θα εξελιχθεί. Όλα αυτά τα πράγματα χρειάζονται πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία» ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών.

«Βλέπουμε την Τουρκία ως ίσος προς ίσο»

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επιχειρήσει να βρει τρόπους διεξαγωγής διαλόγου, αλλά δεν θα συρθεί να συζητήσει εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, ότι υπάρχουν σαφείς κόκκινες γραμμές και ότι η χώρα θα τις τηρήσει, καθώς και ότι δεν εκχωρεί το παραμικρό από τα εθνικά της συμφέροντα.

«Δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε την Ελλάδα ελάσσονα από αυτή που την παραλάβαμε. Θα κάνουμε πάντοτε αυτό που πρέπει. Όμως ούτε λεονταρισμούς ούτε φωνές. Ευθεία εξήγηση απέναντι στην τουρκική πλευρά, ποια είναι τα συμφέροντά μας, τι είναι κατά την άποψη μας το διεθνές δίκαιο, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Και αέναη, διαρκής προσπάθεια να βρούμε συμπτώσεις» απόψεων, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως ο σημερινός πρωθυπουργός «είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να βρει η Τουρκία αν ψάχνει να βρει ειλικρινή συνομιλητή, στο πλαίσιο όμως του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού των εθνικών συμφερόντων».

Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω το μήνυμά του, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι μια αδύναμη, μικρή περιφερειακή χώρα, αλλά μια χώρα που έχει σημαντικές δυνατότητες και ότι βλέπει την Τουρκία ως ίσος προς ίσον.

«Το λέω στους φίλους μας και το λέω και στους όχι τόσο φίλους μας. Οφείλουμε να έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση. Δεν είμαστε μια αδύναμη, μικρή περιφερειακή χώρα που εξαρτάται από τον άνεμο, την τύχη, τις θελήσεις του όποιου μας επιβουλεύεται. Έχουμε σημαντικές δυνατότητες, έχουμε επιβιώσει χιλιάδες χρόνια. Αισθάνομαι ότι την Τουρκία τη βλέπουμε ως ίσος προς ίσον, στα μάτια και ευθέως, με σεβασμό, με ευχή να πάει καλά, να μπορέσει κάποια στιγμή να φτάσει σε επαφή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να απολαμβάνουν οι πολίτες της τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνει ο Ευρωπαίος πολίτης, το επίπεδο ζωής που απολαμβάνει ο Ευρωπαίος πολίτης. Τα εύχομαι όλα αυτά για την Τουρκία, να γίνουμε μια περιοχή ειρήνης και σταθερότητας, αλλά την Τουρκία τη βλέπουμε στα ίσα. Μπορούμε να βελτιώσουμε τις δυνατότητες μας, μπορούμε να εμβαθύνουμε τις συνεργασίες μας, είμαστε όμως μια χώρα η οποία έχει καταφέρει πολύ σημαντικά πράγματα», επέμεινε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, είπε πως «θα ήταν μεγάλη αφέλεια, ανοησία μας η στρατιωτικοποίηση των κρίσεων με την Τουρκία» και παρατήρησε: «Αυτό ίσως επιδιώκει η άλλη πλευρά πολλές φορές, να μας οδηγήσει σε τέτοια αντιμετώπιση» που τελικά οδηγεί «τους συμμάχους και τους φίλους μας, και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, να μας βλέπουν και τους δύο σαν καβγατζήδες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίσουν με ίσες αποστάσεις». Κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα είναι αγκυροβολημένη στο διεθνές δίκαιο, στις υπάρχουσες συνθήκες και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι σε αυτή τη βάση συζητά. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε πως «θα είναι τεράστια ανοησία στο πλαίσιο του πειρασμού της κλιμάκωσης, να αφήσουμε αυτή τη στέρεη θέση και να ξεκινήσουμε προς ένα πέλαγος που δεν θα μας πάει πουθενά». Διαμήνυσε εξίσου πως δεν είναι μια θέση που την κρατάει φοβικά η Ελλάδα, αλλά αυτό είναι το DNA της.

«Παράγοντας σταθερότητας η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ»

Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα την τροποποίηση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψαν πρόσφατα οι δύο χώρες, ο κ. Δένδιας τόνισε πως δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους, απεναντίας λειτουργεί σαν παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.

Eρωτηθείς σχετικά εκτίμησε πως υπάρχουν συνθήκες που επιτρέπουν δυνάμει την επανεμφάνιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, και σημείωσε πως αν αυτό γίνει ή όχι δεν μπορούμε να το ξέρουμε. «Είναι φανερό ότι αυτή η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για την καταπολέμηση του ISIS από αυτό που είχαμε πριν» προσέθεσε, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο στα αγγλικά της παλιότερης ονομασίας του ΙΚ.

Στην εκτίμηση αυτή συμφώνησε και ο κ. Αποστολάκης.

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Είναι μια καλή εξέλιξη» η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας

«Είμαστε σε μια καλή εξέλιξη, το γεγονός ότι φαίνονται πιθανότητες να σταματήσει η επέμβαση. Ας το δούμε μέχρι το τέλος, γιατί δεν είμαστε σίγουροι ότι θα τελειώσει η υπόθεση έτσι όπως έχει ξεκινήσει» σχολίασε σε ανάλογο πνεύμα για τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας ο πρώην υπουργός Άμυνας και ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Αναφερόμενος περαιτέρω στη συμφωνία, ο κ. Αποστολάκης παρατήρησε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μπορούσε να σταματήσει αν δεν έπειθε τη διεθνή κοινή γνώμη και το εσωτερικό του ότι αυτά που ήθελε να πετύχει τα πέτυχε. «Το αν τα πήρε ή όχι, είναι κάτι που χωράει πολλή συζήτηση. Ας είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τελειώσουν οι εχθροπραξίες και ότι θα βρεθεί κάποια λύση» προσέθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψε πως η Ελλάδα θα πρέπει να πιέσει την ΕΕ «να παίρνει λίγο πιο γρήγορες αποφάσεις και να είναι αποτελεσματική».

Ο κ. Αποστολάκης, προχωρώντας σε μια αρχική αποτίμηση, παρατήρησε πως καταρχήν «περισώζονται οι Κούρδοι» και ότι «ο [πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ] Άσαντ ελέγχει την περιοχή που είχαν οι Κούρδοι, και βρίσκεται μια μικρή ζώνη ασφαλείας ούτως ώστε να αφήσει και τους Τούρκους με την αίσθηση και το περιθώριο να πούνε αυτό που θέλανε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρώην υπουργός Άμυνας εκτίμησε πως «αν η Τουρκία βγει ενισχυμένη από την επέμβαση στη Συρία είναι σίγουρο ότι η όρεξη της θα είναι μεγαλύτερη για την ανατολική Μεσόγειο και οι δυνατότητες να την κοντρολάρει η διεθνής κοινότητα θα είναι μικρότερες».

Περαιτέρω επανέλαβε πως «αν προκύψει σύγκρουση πολεμική θα είμαστε μόνοι μας, αλλά αυτό που πρέπει να εξασφαλιστεί είναι να μην φτάσουμε εκεί, και οι συμμαχίες και οι σύμμαχοί μας και οι φίλοι μας μάς στηρίζουν σε αυτό. Κι αυτό θέλουμε, να μην οδηγηθεί η κατάσταση σε μια τέτοια στιγμή». Αναφερόμενος στην αναβάθμιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ, είπε πως προσθέτει ένα στοιχείο ασφαλείας στη χώρα μας. «Η αύξηση της παρουσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα δίνει και μια αίσθηση ασφαλείας. Είναι δύσκολο να σκεφτούμε ότι μια βάση η οποία έχει αμερικάνικη παρουσία θα απειληθεί. Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι είναι πολύ καλύτερα η κατάσταση αυτή από το να μην έχουμε τη συμφωνία. Στην ουσία έγινε ένα νοικοκύρεμα της συμφωνίας που ήδη υπάρχει» επεξήγησε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ακτινογραφώντας τη διαχρονική πολιτική του Ερντογάν, είπε πως «φθάσαμε πολλές φορές σε περιστατικά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν αν κλιμακώναμε σε [νέα] Ίμια. Ευτυχώς πέρασε αυτή η περίοδος. Η ψυχραιμία λέει να μην κλιμακώσεις αν δεν ξέρεις πώς θα αποκλιμακώσεις».

Ο πρώην υπουργός Άμυνας και ναύαρχος ε.α. αντέταξε για τη χώρα μας την ανάγκη διατήρησης ισχυρών συμμαχιών, αλλά και ισχυρών ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Παλαιότερα άρθρα:

144 απαντήσεις στο “Δένδιας για συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας: Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία”

 1. As I was sitting on a rock in India, looking over the city of New Delhi, contemplating on my next decision, I was chastened to submit my thoughts and passion about money unto the world. Capitalism shall grow in abundance; the entire economic system of our world is impossible without credit. Our entire civilization is based on money, from Babylon, to New York City. The hope of our time is based off the fact that Rachel will control the world through her music and love. She shall reign like a queen over billions and billions, and I shall support her by contemplating my next decision looking off to the distance, because this, this is how I receive revelation, with the common interest of money and overseas trades that the world depends on.

 2. Thanks for sharing superb informations. Your web site is very cool. I’m impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What a great web site.

 3. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you finding the time and energy to put this informative article together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

 4. The very next time I read a blog, Hopefully it does not fail me just as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read through, but I genuinely thought you would probably have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something that you can fix if you weren’t too busy seeking attention.

 5. Thanks for sharing your ideas in this article. The other point is that any time a problem arises with a computer system motherboard, folks should not have some risk associated with repairing the item themselves for if it is not done correctly it can lead to irreparable damage to all the laptop. It will always be safe just to approach the dealer of the laptop for any repair of the motherboard. They’ve technicians who have an knowledge in dealing with pc motherboard difficulties and can make the right diagnosis and execute repairs.

 6. One more thing I would like to state is that instead of trying to match all your online degree courses on times that you finish off work (as most people are exhausted when they go back home), try to arrange most of your classes on the week-ends and only a few courses for weekdays, even if it means a little time off your weekend break. This is beneficial because on the weekends, you will be more rested as well as concentrated with school work. Thanks a bunch for the different suggestions I have mastered from your blog.

 7. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossips and web and this is really annoying. A good website with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 8. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely useful information specifically the last part :) I care for such info much. I was looking for this particular information for a long time. Thank you and good luck.

 9. I intended to compose you that very little note just to say thanks a lot over again with the beautiful ideas you have shared in this article. It was quite tremendously generous of people like you to convey easily just what many people could have distributed for an ebook to make some profit on their own, specifically considering that you might have done it in case you considered necessary. The guidelines likewise worked to become a good way to understand that someone else have a similar keenness just like my very own to know somewhat more when it comes to this issue. I know there are a lot more fun occasions ahead for those who scan through your website.

 10. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 11. This could be the appropriate blog for everyone who hopes to be familiar with this topic. You are aware of a great deal of its practically hard to argue along (not too I personally would want…HaHa). You definitely put a brand new spin on a topic thats been written about for several years. Great stuff, just excellent!

 12. Thank you for sharing superb informations. Your site is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and just could not come across. What a great web-site.

 13. Along with every thing that appears to be developing inside this specific area, your perspectives are actually rather stimulating. Nonetheless, I am sorry, because I do not subscribe to your entire plan, all be it refreshing none the less. It looks to me that your remarks are actually not completely rationalized and in simple fact you are yourself not even wholly confident of your point. In any case I did appreciate examining it.

 14. What i don’t realize is actually how you’re not really much more well-liked than you might be now. You’re so intelligent. You realize thus considerably relating to this subject, made me personally consider it from so many varied angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it’s one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs nice. Always maintain it up!

 15. Thanks for another excellent article. The place else could anyone get that kind of information in such a perfect manner of writing? I have a presentation next week, and I am on the search for such information.

 16. Wine Shop WeVino – High quality wines. Worldwide shipping. – Wine shop WeVino.Selection of award-winning and high quality wines. Worldwide fast delivery. Welcome to our shop. (WEVINO.STORE- Telephone number:+386 64 177 151 ) (Italia Via San Lazzaro 13 –34132 Trieste)

 17. I seriously loved this post. You describe this topic adequately. When hiring home contractors it’s critical for go with a trusted name in construction. Experienced and efficient staff should shoot for excellence and absorb every detail of your dwelling.

 18. Nice to you, I’m Thad. I am currently a procurement officer and the salary been recently really doing. For years I’ve been moving into California. As a man what I really like is to model trains and I’ll be starting something else along energy. I am running and maintaining a blog here:

 19. Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Opera. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the issue resolved soon. Kudos|

 20. Mahalia Epley is title people use to call me though I don’t really like being called like that do. My family lives in Connecticut. Administering databases has been his regular job for a bit of time. I am really fond of climbing and I’ll be starting another thing along to barefoot jogging. You can always find her website here:

 21. Oh my goodness! a wonderful post dude. Thanks Nevertheless I will be experiencing trouble with ur rss . Don’t know why Struggle to sign up to it. Perhaps there is anybody obtaining identical rss issue? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 22. You actually make it appear really easy along with your presentation but I find this topic to be really one thing which I think I would never understand. It sort of feels too complicated and very vast for me. I’m taking a look ahead to your subsequent publish, I’ll attempt to get the hang of it!|

 23. The author’s name is Lance. It’s not a common thing but what she likes doing is perform curling but she’s been taking on new things lately. Her husband and her live in California. He works like a messenger but he’s always wanted his well-known business. If you wish to find out more the look at his website: #link#

 24. The author is known by the domain name of Thad and hubby totally digs that company. I am really fond of climbing and I’ll be starting something else along the earth .. California is where he’s always lived. Administering databases has been his normal work for a little time. You can always find her website here: #link#

 25. There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That is a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both boys and girls feel the impact of just a moment?s pleasure, for the rest of their lives.

 26. Hello! I’ve been reading your web site for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from New Caney Tx! Just wanted to tell you keep up the excellent job!|

 27. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Kudos!|

 28. Greetings from Ohio! I’m bored to death at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I enjoy the knowledge you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, very good site!|

 29. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

 30. Greetings. Permit me to start by telling you the author’s name – Thad. My family lives in California and therefore i love each and every day living appropriate here. Supervising has been her normal work for some time and it’s something she absolutely love. The favorite hobby for him and his kids to be able to jog but he’s thinking on starting something completely new. He’s been working on his website for the effort now. Sample it out here: #link#

 31. When I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I recieve four emails with the same comment. Perhaps there is an easy method you can remove me from that service? Thanks a lot!|

 32. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I?d prefer to use some with the content on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 33. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be thankful to you.|

 34. Howdy are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!|

 35. Hello. Let me introduce writer. Her name is Mahalia Buchholtz. Vermont has always been my living place having said that i will should move each year or multiple. I am currently a procurement officer and the salary has been really gratifying. Solving puzzles is what she loves doing. If you want to find out more check out my website: #link#

 36. Miss will be the name I prefer to be called with it isn’t quite is not the name on my birth records. One of the very best things in the world for him is archery and now he has time to battle new things. I am currently an administrative assistant it’s something Website owners enjoy. Vermont is the only place he’s been currently in. Check out the latest news on my website: #link#

 37. What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively useful and it has aided me out loads. I’m hoping to contribute & assist different customers like its helped me. Great job.|

 38. Mahalia Epley is selected people use to call me though I don’t really like being called like who seem to. Puerto Rico is where my house is with regards to have whatever gets delivered I need here. My husband doesn’t like it method I do but the things i really like doing is researching fashion nevertheless don’t possess time latterly. Data processing is her profession but she plans on changing that will. If you want to find out more the look at my website: #link#

 39. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I?d prefer to use some with the content on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 40. The name of writer is Rhett Shattuck but he never really liked that designate. Supervising is the way i support my in laws and Dislike think I’ll change it anytime swiftly. To play curling is something I’m going to never give up. Years ago he moved to Puerto Rico but he end up being move due to his family members members. You can still find her website here: #link#

 41. After I originally commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the identical comment. Is there any manner you’ll be able to take away me from that service? Thanks!

 42. I want to study creative writing in college. As in to become a novelist or possibly screenplays. It doesnt really matter where as long as its an english speaking country. Anybody have any ideas of where would be best?.

 43. Wonderful items from you, man. I have take into accout your stuff previous to and you’re simply too magnificent. I actually like what you’ve acquired right here, certainly like what you’re stating and the way in which through which you are saying it. You’re making it entertaining and you still take care of to stay it sensible. I can’t wait to read far more from you. This is really a terrific site.|

 44. Rhett is what’s written on my birth certificate but I never really liked that name. To model trains is the thing I love most involving most. Her house currently is in Vermont and she loves each and every living correct. Administering databases is where his primary income was inspired by and his salary is really comforting. If you want to find uot more check out his website: #link#

 45. The author is known by the name of Thad anf the totally digs that reputation. Administering databases has been his day job for a while. California is where he’s always lived. I am really fond of climbing and I’ll be starting another thing along together with. You can always find her website here: #link#

 46. Howdy! This article could not be written much better! Looking at this post reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I am going to send this post to him. Pretty sure he will have a good read. I appreciate you for sharing!|

 47. The author is called Rhett. I used for you to become unemployed acquire I am a cashier and it is something I really enjoy. To read comics is what I do every 7. Her family lives in North carolina. If you want to find out more away my website: #link#

Σχολιάστε