Δημοτικές επιχειρήσεις-φάντασμα “ξεκοκάλιζαν” το ΕΣΠΑ

Διαβάστε επίσης

Μεγάλο σκάνδαλο με δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στις 131 που αρνήθηκαν να απογραφούν αποκάλυψε ο έλεγχος των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Μετά τις καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις και για κακοδιαχείριση στις δημοτικές επιχειρήσεις, το σκάνδαλο με τις μελέτες και τα έργα που αφορούσαν στον τηλεχειρισμό συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης έρχεται να ενισχύσει τις υποψίες για λόγους για τους οποίους αρνούνται να απογραφούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις του ΟΤΑ. Τα πορίσματα-φωτιά των κλιμακίων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το μεγάλο κόλπο με τα συστήματα τηλεχειρισμού ύδρευσης που προμηθεύονταν οι δημοτικές επιχειρήσεις κινητοποίησαν τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες ερευνούν την υπόθεση και σε αρκετές περιπτώσεις έχει ξεκινήσει η δικαστική έρευνα.

Το σκάνδαλο που αφορά τον τηλεχειρισμό συστημάτων ύδρευσης έχει πρωταγωνιστή έναν υπάλληλο του υπουργείου Ανάπτυξης, 15 ΔΕΥΑ εκ των οποίων οι τέσσερις (Καβάλα, Άρτα, Χαλκίδα και Χανιά) δεν έχουν απογραφεί στη βάσει δεδομένων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ελέγχονται από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές για τη νομιμότητα των αναθέσεων των μελετών αλλά και των έργων που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ.

Υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσια διοίκησης, αναφέρουν στο «Έθνος της Κυριακής» ότι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο αποφεύγουν την απογραφή οι συγκεκριμένες εταιρείες είναι η κακοδιαχείριση σε συγκεκριμένα κοινοτικά προγράμματα, το ύψος των αμοιβών των εργαζομένων που υπερβαίνει τις αποδοχές του Ενιαίου Μισθολογίου αλλά και η νομιμότητα των προσλήψεων του προσωπικού.

Πέτρα του σκανδάλου στο μεγάλο κόλπο με τα συστήματα ύδρευσης είναι προϊστάμενος στην Ειδική Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος «προμήθευε» μελέτες για έργα τηλεχειρισμού των συστημάτων σε 15 δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και σε τέσσερις δήμους ανά την επικράτεια την τελευταία δεκαετία προβάλλοντας την θέση του στο υπ. Ανάπτυξης, από την οποία ελέγχεται εάν εξασφάλιζε ή επιτάχυνε τη διαδικασία χρηματοδότησης έργων.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από έλεγχο των υπηρεσιών του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το 2013 και οι εισαγγελικές αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο να εμπλέκεται ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος με εταιρείες που προμήθευαν τα συγκεκριμένα συστήματα, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ανταγωνιστριών ότι αποκλείονται από τους διαγωνισμούς με έντεχνο τρόπο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το νόμιμο οικονομικό όφελος μόνο από την πληρωμή των μελετών ανέρχεται από το 2004 μέχρι σήμερα στις 400.000 ευρώ, ενώ η Εφορία έχει ξεκινήσει ελέγχους στους τραπεζικούς λογαριασμούς του υπαλλήλου και της συζύγου του για ποσά που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματα τους.

Παλαιότερα άρθρα: