Διατηρεί την κερδοφορία της η ΔΕΠΑ

Διαβάστε επίσης

Οικονομική κρίση, η μείωση της ιδιωτικής παραγωγής ηλεκτρισμού, αλλά και οι ήπιες καιρικές συνθήκες, αλλάζουν την εικόνα της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου, με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΠΑ, οι πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2013 ήταν μειωμένες κατά 6%, φτάνοντας τα 3,6 δισ. κυβικά μέτρα. Μείωση της κατανάλωσης καταγράφεται σε όλους τους τομείς και συγκεκριμένα η χρήση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε κατά 2%, στη βιομηχανία κατά 1,6%, ενώ οι τρεις ΕΠΑ Αττικής Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στην οικιακή κατανάλωση και στις μικρές επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση κατανάλωσης κατά 14%. Η χρήση φυσικού αερίου για συμπαραγωγή μειώθηκε κατά 26% και για εμπορική κατανάλωση κατά 2%. Αναλυτικότερα στις τρεις ΕΠΑ, οι μειώσεις διαμορφώθηκαν σε -13% για την ΕΠΑ Αττικής, -18% για την ΕΠΑ Θεσσαλίας και -14% για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Όμως η τάση μείωσης της κατανάλωσης συνεχίζεται και εφέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο η μείωση της ζήτησης «τρέχει» με ποσοστό 14% κυρίως λόγω της μικρής απορρόφησης από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Όπως ήταν φυσικό η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου αντικατοπτρίστηκε και στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΠΑ για το 2013, με τον κύκλο εργασιών της να διαμορφώνεται σε 1.553,48 εκατ. ευρώ έναντι 1.881,5 εκατ. το 2012 και το μικτό κέρδος να ανέρχεται στα 179,7 εκατ. αντί 269,76 εκατ. το 2012.

Πάντως η κερδοφορία του ομίλου ΔΕΠΑ διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε 146,7 εκατ., έναντι 133,4 εκατ. ευρώ το 2012, ενισχυμένη μεταξύ άλλων με έσοδα που προήλθαν από πιστωτικούς τόκους και τα μειωμένα χρηματοδοτικά έξοδα.

Παλαιότερα άρθρα: