Δορυφόρος θα αναλάβει να καθαρίσει τη διαστημική περιοχή γύρω από τη Γη

Δορυφόρος θα αναλάβει να καθαρίσει τη διαστημική περιοχή γύρω από τη Γη
Διαβάστε επίσης

Ένας δορυφόρος – σκουπιδοφάγος που κατασκευάστηκε από Ιάπωνες επιστήμονες θα αναλάβει σε λίγο καιρό δράση και αναμένεται να καθαρίσει τη διαστημική περιοχή γύρω από τη Γη, από τα αμέτρητα μεταλλικά σκουπίδια.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ τα σκουπίδια αυτά, που ανέρχονται σε εκατομμύρια και έχουν διάφορα μεγέθη, είναι απομεινάρια και εξαρτήματα δορυφόρων ή διαστημοπλοίων.

Περιφέρονται σε διάφορες αποστάσεις γύρω από τη Γη με μεγάλη ταχύτητα και αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για κάθε διαστημική αποστολή. Ο ιαπωνικός δορυφόρος λέγεται «Stars-2» και κατασκευάστηκε από την Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης της χώρας. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται ο καθαρισμός της διαστημικής χωματερής που μας περιβάλλει, πολύ περισσότερο με αυτόν τον εντυπωσιακό τρόπο.

Ο δορυφόρος είναι σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ εξοπλισμένος με ένα πλέγμα το οποίο έχει μήκος 300 μέτρα και είναι φτιαγμένο από πολύ λεπτές ίνες ανοξείδωτου ατσαλιού και αλουμινίου. Μάλιστα, για την κατασκευή του πλέγματος βοήθησε με την τεχνογνωσία της και μια ιαπωνική εταιρεία που φτιάχνει δίχτυα αλιείας.

Το πλέγμα θα δημιουργεί ηλεκτρισμό καθώς θα διέρχεται μέσα από το μαγνητικό πεδίο της Γης. Ο ηλεκτρισμός θα επιβραδύνει την ταχύτητα των μεταλλικών σκουπιδιών που περιφέρονται γύρω από τη Γη και θα τα παρασύρει κοντά της. Μόλις τα διαστημικά σκουπίδια, που μπορεί να είναι ακόμη και ολόκληροι αχρηστευμένοι δορυφόροι, ωθούνται από το πλέγμα προς τα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας θα αποτεφρώνονται.

«Η δουλειά που θα κάνει ο δορυφόρος αποτελεί ένα πιλοτικό πείραμα για την τελειοποίηση μιας μεθόδου που θα μπορέσει στο απώτερο μέλλον να καθαρίσει αποτελεσματικά τη διαστημική μας γειτονιά από τα αμέτρητα σκουπίδια» ανέφερε ο Νασαχίρο Νόχμι από το Πανεπιστήμιο Καγκάβα.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε