Δυναμική παρουσία των ΕΛΠΕ στις έρευνες υδρογονανθράκων

Διαβάστε επίσης

Μέσω κοινοπραξιών, σχεδιάζει ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων να συμμετάσχει στον γύρο παραχωρήσεων για έρευνες πετρελαίου στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη. Τα ΕΛ.ΠΕ. είναι από τις ελάχιστες εταιρείες που προαγόρασε από τη νορβηγική PGS, τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών στις δύο θαλάσσιες περιοχές, προκειμένου να έχει τα χρονικά περιθώρια να τα αξιολογήσει και να καταλήξει σε ποια συγκεκριμένα μπλοκ θα δώσει βάρος. Μάλιστα στα ΕΛ-ΠΕ, που διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία και γνώση του ελλαδικού χώρου από τις σεισμικές και γεωτρητικές έρευνες που είχε διεξάγει στο παρελθόν, η ανάλυση των δεδομένων έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιανουάριο.

Η εταιρεία θα μελετήσει τους όρους του διαγωνισμού και τις περιοχές όταν προκηρυχθούν, στοχεύοντας να υποβάλλει προσφορά ως εταίρος σε επιχειρηματικά σχήματα με διεθνώς αναγνωρισμένες πετρελαϊκές εταιρείες, κάτι που θα εξασφαλίσει την αναγκαία τεχνολογία και οικονομική δυνατότητα για την επιτυχή έκβαση των ερευνών.

Παράλληλα τα ΕΛ-ΠΕ, όπως ανακοίνωσε κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση ο επικεφαλής του ομίλου Γιάννης Κωστόπουλος, θα προχωρήσουν σε νέες γεωτρήσεις σε περιοχές της Αιγύπτου όπου η κοινοπραξία στην οποία μετέχουν διαθέτει δικαιώματα. Όπως είπε ο κ Κωστόπουλος εάν και αυτές οι γεωτρήσεις δεν είναι επιτυχείς, τότε ο όμιλος θα αποχωρήσει και από την Αίγυπτο για να επικεντρωθεί στις έρευνες για κοιτάσματα στον ελλαδικό χώρο.

Όσον αφορά τα ελληνικά κοιτάσματα, σημειώνεται ότι έχει υπογραφεί η σύμβαση μίσθωσης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου (μια «ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη» περιοχή όπως την χαρακτήρισε ο κ. Κωστόπουλος) από την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ (διαχειριστής), Edison International και Petroceltic Resources.

Παλαιότερα άρθρα: