Εθνικό Αστεροσκοπείο: 107 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες στην Ελλάδα το 2018

Διαβάστε επίσης

Σε 107 ανέρχονται οι σίφωνες -ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες- τους οποίους κατέγραψε το 2018 η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Τρεις εκ των σιφώνων προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στην Χαλκιδική και την Κρήτη.

Η πλειοψηφία των σιφώνων (99) ήταν υδροσίφωνες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν και παρέμειναν πάνω από θαλάσσιες περιοχές χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα, ενώ μόλις οκτώ καταγράφηκαν στη στεριά (ανεμοστρόβιλοι). Ο αριθμός των σιφώνων το 2018 στην Ελλάδα κυμάνθηκε στα μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας, όπως και ο αριθμός των ισχυρών ανεμοστρόβιλων που προκάλεσαν ζημιές.

Σύμφωνα με το meteo του ΕΑΑ, η μικρή έκταση και χρονική διάρκεια των σιφώνων δυσκολεύει την παρατήρηση, έτσι οι καταγραφές θεωρητικά αποτελούν ένα μέρος του συνολικού αριθμού ανεμοστροβίλων και υδροσιφώνων που εκδηλώνονται στην πραγματικότητα.

Κατά το meteo, η διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση smartphones έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την καταγραφή όλων των καιρικών φαινομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι χρήστες του Facebook και του Twitter του Meteo Gr ανέφεραν το 63% των σιφώνων στην Ελλάδα το 2017 και το 52% των συνολικών αναφορών το 2018.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ΕΑΑ, σε σπάνιες περιπτώσεις, κάτω από ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, δημιουργούνται πολλοί υδροσίφωνες σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα στις 21 Ιανουάριου του 2018 στην Κέρκυρα, όταν παρατηρήθηκαν 32 σίφωνες σε διάστημα περίπου 2 ωρών.

Παλαιότερα άρθρα: