Όλη η Ελλάδα σκουπιδότοπος – Συνέχιζονται οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Διαβάστε επίσης

Εικόνα χωματερής παρουσιάζουν η χώρα με τα σκουπίδια να έχουν συσσωρευτεί ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και σε μεγάλα αστικά κέντρα. Το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο στον δήμο της Αθήνας και ιδιαίτερα στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως το Παγκράτι και η Καισαριανή, αλλά και στον Πειραιά. Εικόνα σκουπιδότοπου παρουσιάζει γενικά ο νομός Αττικής ,αλλά και η Θεσσαλονίκη όπου τα απορρίματα έχουν σχηματίσει βουνά. Αλλές περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν επίσης, σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό το ίδιο πρόβλημα.

Ο καύσωνας επιτείνει το πρόβλημα, καθώς η εκτεταμένη παραμονή των σκουπιδιών σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες εγκυμονούν κινδύνους για την δημόσια υγεία όπως επισήμανε με ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ. Προληπτικά το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τον προσεκτικό διαχωρισμό του είδους των απορριμάτων και την φύλαξή  τους στο σπίτι μέχρι να αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή τους.Επίσης συστήνει την συλλογή των απορριμάτων σε ανθεκτικές και καλά κλεισμένες σακούλες καθώς και την αποφυγή επαφής του κοινού με αδέσποτα ζώα και τρωκτικά.

Στο μεταξύ σε κάποιες περιοχές το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο από αλλές για ποικίλους λόγους:

Οι εργαζόμενοι δεν απεργούν από την περασμένη Δευτέρα αλλά έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των αμαξοστασίων και δεν επιτρέπουν την έξοδο των απορριματοφόρων.

Η κατάληψη των αμαξοστασίων ,την οποία αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ , εφαρμόζεται σε κάθε δήμο από το τοπικό σωματείο. Κάποιοι δήμοι έχουν παραπάνω από ένα σωματεία με αποτέλεσμα κάποια να ανοίγουν τα αμαξοστάσια για κάποιες ώρες ή ακόμα και να απέχουν από την κατάληψη.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, τα απορριματοφόρα περνούν περισσότερες από μια φορές την ημέρα. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις απαιτήσεις τόσο σε προσωπικό, όσο και σε μηχανήματα, γεγονός που επιβαρύνει τις περιοχές αυτές. Οι πιο αραιοκατοικημένοι δήμοι, αντίθετα, μπορούν να αντιμετωπίσουν πο εύκολα το πρόβλημα.

Η διαχειριστική ικανότητα της κάθε δημοτικής αρχής παίζει μεγάλο ρόλο στην διαχείριση του προβλήματος.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Μπουτάρης αποφάσισε να αναθέσει την αποκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιώτη προκειμένου να καθαρίσει η πόλη από τα βουνά των σκουπιδιών.

Τα σκουπίδια θα παραμείνουν στους δρόμους τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη μετά από σύσκεψη της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Κυριακή, στην οποία απορρίφθηκε η πρόταση του Υποργείου Εσωτερικών και αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Παλαιότερα άρθρα: