Εξωγήινο νέφος: Πώς η ρύπανση μας βοηθάει να εντοπίσουμε ίχνη ζωής στο διάστημα

Ekswghino nefos pws h rypansh mas bohthaei na entopisoume ixnh zwhs sto diasthma
Διαβάστε επίσης

Στην αναζήτηση για ζωή πέρα από τη Γη, οι αστρονόμοι θα πρέπει να ψάξουν για σημάδια ρύπανσης στην ατμόσφαιρα των εξωγήινων πλανητών έξω από το ηλιακό σύστημα της Γης, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Το τηλεσκόπιο νέας γενιάς James Webb Space Telescope, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το 2018, θα είναι σε θέση να εντοπίσει κόσμους που φιλοξενούν εξωγήινη ζωή ψάχνοντας την ατμόσφαιρα τους για χλωροφθοράνθρακες (CFC), τα αέρια του θερμοκηπίου που καταστρέφουν το όζον στην ατμόσφαιρα της Γης. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να ανιχνευθούν σε πλανήτες με ατμόσφαιρα που είναι 10 φορές παχύτερη από της Γης, είπαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη σαρώσει τις ατμόσφαιρες των εξωγήινων κόσμων για ίχνη οξυγόνου και μεθανίου, τα αέρια που συνήθως συνυπάρχουν με την παρουσία της ζωής. Αλλά η έρευνα και για σημάδια ρύπανσης αλλού στο σύμπαν θα μπορούσε να δώσει ενδείξεις σχετικά με πιο προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς, εξηγούν οι ερευνητές.

Φυσικά, σε πολύ προηγμένους πολιτισμούς, τα αέρια του θερμοκηπίου της Γης θα μπορούσαν να σηματοδοτούν ένα πρωτόγονο κόσμο, λένε οι επιστήμονες.

«Θεωρούμε τη βιομηχανική ρύπανση ως ένδειξη νοήμονος ζωής, αλλά ίσως σε πολιτισμούς πιο προηγμένους από εμάς, ίσως η ρύπανση να είναι ένα σημάδι πρωτόγονης ζωής» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Χένρι Λιν, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Είναι επίσης πιθανό ότι αυτό το είδος της αναζήτησης θα μπορούσε να αποκαλύψει πολιτισμούς που καταστράφηκαν πρόσφατα. Ορισμένοι ρύποι στη Γη μπορούν να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα για έως και 50.000 χρόνια. Άλλοι είναι πιο βραχύβιοι ωστόσο, πλανώνται για μόλις 10 χρόνια στην ατμόσφαιρα. Με την εξέταση αυτών των ρύπων, οι αστρονόμοι θα είναι σε θέση να βρουν νεκρούς εξωγήινους πολιτισμούς: αν ένας πλανήτης έχει ίχνη μακρόβιας ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, αλλά λείπουν τα σημάδια χημικών ουσιών με μικρότερη διάρκεια ζωής, αυτό θα μπορούσε να σημάνει ότι ένας πολιτισμός ζούσε εκεί πριν από λίγο καιρό.

«Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι οι εξωγήινοι είτε καθάρισαν την ατμόσφαιρα τους, είτε σε ένα πιο δυσάρεστο σενάριο, αυτό θα χρησιμεύσει ως ένα προειδοποιητικό σημάδι για τους κινδύνους της κακής διαχείρισης του πλανήτη μας» εξηγεί ο ομο-συντάκτης της μελέτης Αβι Λόεμπ, καθηγητής στο τμήμα αστρονομίας του Χάρβαρντ.

Παλαιότερα άρθρα:

8 απαντήσεις στο “Εξωγήινο νέφος: Πώς η ρύπανση μας βοηθάει να εντοπίσουμε ίχνη ζωής στο διάστημα”

  1. 658977 3461Thank her so considerably! This line is move before dovetail crazy, altarpiece rather act like habitual the economizing – what entrepreneur groovy night until deal with starting a trade. 865062

  2. 9005 267562Excellent blog here! Additionally your internet website rather a great deal up rapidly! What host are you utilizing? Can I get your affiliate hyperlink for your host? I wish my internet site loaded up as fast as yours lol. 788379

Σχολιάστε