Εργασιακός Μεσαίωνας στον ιδιωτικό τομέα με καθυστερήσεις μηνών και πληρωμές σε είδος

Διαβάστε επίσης

Με καθυστέρηση αρκετών μηνών, ή και σε είδος, ακόμη και με κουπόνια, πληρώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όπου φαίνεται να επικρατούν συνθήκες Μεσαίωνα.

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται με καθυστέρηση από 3 έως 12 μήνες, ενώ είναι διαδεδομένο πλέον το φαινόμενο της αποπληρωμής σε είδος. Εργοδότες απασχολούν εργαζόμενους καταβάλλοντας ως αμοιβή δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο ή ημερήσια σίτιση ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεις λιανεμπορίου καταβάλλουν μέρος του μισθού των εργαζομένων τους με κουπόνια αγοράς τροφίμων και άλλων προϊόντων.

Επιχειρήσεις του λιανεμπορίου καταβάλουν ως και το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων τους με τη μορφή κουπονιών αγοράς τροφίμων από σούπερ μάρκετ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΓΣΕΕ οι εργοδότες προχωρούν σε διάφορες μεθόδους πληρωμής, μερικές από τις οποίες είναι οι:

  • Μισθός σε είδος: Το είδος μπορεί να είναι η δωρεάν διαμονή σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ή να αντιστοιχεί στην ημερήσια σίτιση που προσφέρει ο εργοδότης έναντι 8ωρης εξαρτημένης εργασίας.
  • Καταβολή αμοιβής ανά τρίμηνο και όχι μηνιαίως.
  • Μη καταβολή δώρων. Οι συνήθεις μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι εργοδότες είναι να δώσουν σε είδος αντί για χρήμα το Δώρο (τρόφιμα, καύσιμα κλπ) ή να το παζαρέψουν, δίνοντας το μισό ή τμήμα του και υποχρεώνοντας τον εργαζόμενο να υπογράψει ότι το εισέπραξε ολόκληρο.
  • Περίπου 1.000.000 εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν, όπως επιβάλλει ο νόμος, το επίδομα αδείας.
  • Αυξάνονται οι περιπτώσεις όπου εργοδότες δίνουν 100 ή 200 ευρώ τον μήνα αντί για μισθό, λέγοντας πως θα καταβάλουν μελλοντικά τα υπόλοιπα.
Παλαιότερα άρθρα: