Ερντογάν: Είμαστε ανοιχτοί σε win-win προτάσεις για τη Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης

Τον ρόλο της Τουρκίας ως «εγγυήτριας δύναμης» στην Κύπρο επισήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου επανέλαβε ότι η Άγκυρα «θα προστατεύσει τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο». Για μια ακόμη φορά επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την αδυναμία επίλυσης του Κυπριακού, κατηγορώντας τη Λευκωσία ότι αρνείται να μοιραστεί «την πολιτική εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφερόμενος στα ενεργειακά δήλωσε «ανοιχτός σε προτάσεις βασισμένες στην συνεργασία και την ακριβοδίκαιη διανομή», αλλά είπε πως «παρά τις πέραν των 5 δεκαετιών διαπραγματεύσεις, το κυπριακό ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί, εξαιτίας της αδιάλλακτης θέσης των Ελληνοκυπρίων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προωθεί μια ανισότιμη και άδικη πολιτική επιβολής».

Μάλιστα είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι «αυτοί που διεκδικούν να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα, υπό τον όρο των μηδενικών εγγυήσεων ασφάλειας, έχουν κακές προθέσεις» ενώ επισήμανε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρις ότου βρεθεί λύση η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια και τη διατήρηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων».

Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν σημαντική ευκαιρία για συνεργασία, αν όλοι υιοθετήσουμε μία προσέγγιση «win-win» (να βγούμε δηλαδή όλοι κερδισμένοι), αλλά κατηγόρησε τη Λευκωσία για μονομερείς ενέργειες.

«Ορισμένες χώρες της περιοχής προβαίνουν σε μονομερή βήματα, επιχειρώντας να σύρουν το ενεργειακό ζήτημα σε πεδίο σύγκρουσης. Είμαστε αποφασισμένοι, στην Ανατολική Μεσόγειο, να προστατεύσουμε μέχρι τέλους, να νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα τόσο της Τουρκίας, όσο και των Τουρκοκυπρίων», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτοί σε προτάσεις βασισμένες στην συνεργασία και την ακριβοδίκαιη διανομή.

Τουρκία: «η πιο γενναιόδωρη χώρα» απέναντι στους πρόσφυγες

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν ξέχασε ούτε τις βλέψεις του στη Συρία, επαναλαμβάνοντας ότι η δημιουργία ενός ασφαλή διαδρόμου κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία θα επέτρεπε τον επαναπατρισμό 3 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία, την Ευρώπη και άλλες χώρες, εφόσον επεκταθεί μέχρι τη γραμμή Ντέιρ αλ Ζορ-Ράκα.

Ευλογώντας και τα γένια του για τη συγκρότηση της Συνταγματικής Επιτροπής στη Συρία, έπειτα από τη συμφωνία με τις Ρωσία και Ιράν, είπε πως είναι «κρίσιμης σημασίας για την πολιτική και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Επίσης, κάλεσε τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ να στηρίξουν τις προσπάθειες της Τουρκίας για να εγγυηθεί την ασφάλεια στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ, ώστε να αποφευχθούν σφαγές αλλά και νέες μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού.

Επανέλαβε πόσο σημαντική είναι η προσφορά της Τουρκίας για τους Σύρους πρόσφυγες, λέγοντας ότι «είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα», καθώς παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και φιλοξενεί 5 εκατομμύρια εκτοπισμένους που έφυγαν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τις συρράξεις, τις διώξεις, τη λιμοκτονία.

«Το 2019, η Τουρκία έσωσε 32.000 παράτυπους μετανάστες από πνιγμό στη θάλασσα, επαναπάτρισε 58.000, χωρίς να συμπεριλάβουμε τους Σύρους», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος, επίσης, προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι «χάνει την ικανότητά της να βρίσκει βιώσιμες λύσεις» σε προκλήσεις όπως αυτές της τρομοκρατίας, της πείνας, της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής, ενώ έκανε και μια δήλωση που προκάλεσε εντύπωση, ότι είτε όλες οι χώρες θα πρέπει να είναι ελεύθερες να χρησιμοποιήσουν πυρηνική ενέργεια, είτε αυτή θα πρέπει να απαγορευτεί τελείως.

Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «ανισότητες» μεταξύ των χωρών που διαθέτουν πυρηνική ενέργεια και των υπολοίπων υπονόμευουν τις παγκόσμιες ισορροπίες. «Η κατοχή πυρηνικής ενέργειες είτε θα πρέπει να απαγορευτεί σε όλους, είτε να επιτραπεί σε όλους», είπε. Άλλωστε είναι γνωστή η πρόθεση της Τουρκία να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο.

Τέλος, πρότεινε στον ΟΗΕ να ορίσει τη 15η Μαρτίου –την επέτειο των επιθέσεων σε μουσουλμανικά τεμένη στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας– ως «Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης κατά της Ισλαμοφοβίας».

Παλαιότερα άρθρα: