Η ανάπτυξη της αεριοκίνησης με «FISIKON» τρόπο

Διαβάστε επίσης

Η αεριοκίνηση που συζητιέται στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα. Η ΔΕΠΑ που λειτουργεί ήδη δύο σταθμούς ανεφοδιασμού φυσικού αερίου κίνησης, με την εμπορική ονομασία «FISIΚON», τα οποία απευθύνονταν μέχρι τώρα μόνο στον στόλο των λεωφορείων του ΟΑΣΑ, έχει δημιουργήσει πλέον σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, τρία ακόμα πρατήρια για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων με φυσικό αέριο. Δύο από αυτά βρίσκονται στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη.

Πρόσφατα, εκδόθηκε η υπουργική απόφαση του υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο, που καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων φυσικού αερίου. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου ανεφοδιασμού FISIKON από τη ΔΕΠΑ καθώς η υπουργική απόφαση καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων διανομής πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) και μικτών πρατηρίων υγρών καυσίμων, υγραερίου (LPG) και πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), ή υγρών καυσίμων και πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG).

Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα από τα σημαντικά βήματα ανάπτυξης της αεριοκίνησης στην Ελλάδα, αλλά και εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή.

Η ΔΕΠΑ αναπτύσσει τη βασική υποδομή ώστε να «ανθίσει» η αγορά αεριοκίνησης, δίνοντας τη δυνατότητα σε ολοένα και περισσότερους καταναλωτές να μπορούν να ανεφοδιάσουν τα οχήματά τους με φυσικό αέριο.

Αν το φυσικό αέριο διατίθεται σε ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τα άλλα καύσιμα, τότε είναι βέβαιο ότι η αεριοκίνηση αλλά και τα πρατήρια «FISIKON» θα έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Παλαιότερα άρθρα: