Η Γαλλία απέρριψε πρόταση των ΗΠΑ για την παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση

Διαβάστε επίσης

Η Γαλλία απέρριψε την πρόταση που διατύπωσαν οι ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα να επιτρέπεται στις εταιρείες να εξαιρεθούν από την προτεινόμενη διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στην Ουάσινγκτον να διαπραγματευθεί καλή τη πίστει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ήγειρε σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση, σε επιστολή του που γνωστοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, προκαλώντας κατάπληξη στη διεθνή κοινότητα, καθώς σε αυτή διατυπώνεται μεταξύ άλλων η ιδέα ενός «καθεστώτος ασφαλούς λιμένος» (safe harbor regime).

Το Παρίσι, μέσω Λεμέρ διεμήνυσε ότι αυτό θα σημαίνει πως για τις αμερικανικές εταιρίες θα είναι προαιρετική η υπαγωγή τους στους κανόνες αυτούς -ανάλογα με το πώς εκείνες επιθυμούν- κάτι που δεν είναι αποδεκτό για τη Γαλλία και άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε έκκληση στην Ουάσινγκτον να διαπραγματευτεί επί της βάσης του ότι οι νέοι κανόνες θα είναι δεσμευτικοί και δήλωσε ότι εάν οι προσπάθειες στον ΟΟΣΑ αποτύχουν, τότε οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αναβιώσουν τις συνομιλίες για έναν ευρωπαϊκό «ψηφιακό φόρο».

Όπως δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ σε συνέδριο που συμμετείχε για την γαλλική βιομηχανία μόδας «Ειλικρινά δεν δίνω μεγάλη βάση στην αμερικανική πρόταση για μια προαιρετική λύση όπου οι επιχειρήσεις είναι ελεύθερες να αποφασίσουν», προσθέτοντας παράλληλα ότι «Δεν έχω δει πολλές εταιρίες που ελεύθερα να δέχονται να φορολογηθούν. Μπορούμε πάντα να βασιστούμε στη φιλανθρωπία του κόσμου, αλλά αυτό δεν λειτουργεί ιδιαίτερα για τα δημόσια οικονομικά».

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) βρίσκεται εν μέσω της μεγαλύτερης αναθεώρησης των διεθνών φορολογικών κανόνων από τη δεκαετία του 1920, με στόχο να τους επικαιροποιήσει διεθνώς και να τους προσαρμόσει στην ψηφιακή εποχή.

Ωστόσο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι ήδη σε τροχιά σύγκρουσης για το θέμα αυτό, με την Ουάσινγκτον να απειλεί να επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές σαμπανιάς, τυριών και πολυτελών τσαντών ως αντίποινα για τον «ψηφιακό» φόρο της Γαλλίας, που θα αντικατασταθεί μόλις επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία του ΟΟΣΑ.

Βάσει της επιστολής του Μνούτσιν, οι ΗΠΑ τάσσονται σθεναρά υπέρ των προσπαθειών να αναδιαμορφωθούν οι διεθνείς φορολογικοί κανόνες, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο τίθενται σε δοκιμασία λόγω της ανόδου των μεγάλων εταιριών του Διαδικτύου. Πολλές κυβερνήσεις είναι ιδιαίτερα απογοητευμένες που τέτοιες εταιρίες μπορούν νομίμως να εγγράψουν κέρδη σε χώρες χαμηλού φορολογικού συντελεστή, όπως η Ιρλανδία, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι πελάτες τους.

Ο ΟΟΣΑ πρότεινε τον Οκτώβριο να δοθεί στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη ισχύς να φορολογούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες στη χώρα όπου βρίσκεται ο τελικός καταναλωτής-πελάτης. Στόχος της πρότασης είναι να λειτουργήσει ως βάση για τη διαπραγμάτευση ενός πλαισίου συμφωνίας έως τον Ιανουάριο, με τη τελική συμφωνία να αναμένεται αργότερα το 2020.

Παλαιότερα άρθρα: