Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε εξοπλιστικές εξαγωγές σε Τουρκία και ΗΑΕ

FF2828B9-F78C-43CB-AE10-26EBECBC8C0C
Διαβάστε επίσης

Το περιοδικό Σπίγκελ σε ρεπορτάζ του σημειώνει πως η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκρίνει εξοπλιστικές εξαγωγές στην Τουρκία και τα Εμιράτα.

Συμπληρώνει δε πως τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν κάποιες ξένες δυνάμεις για ανάμειξη στην σύγκρουση στη Λιβύη, την στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση έχεις συμφωνήσει να προμηθεύσει με εξοπλιστικά προϊόντα πολλές χώρες.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως στην Σύνοδο Κορυφής για την Λιβύη στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο 16 χώρες,μεταξύ των οποίων η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, καθώς και διεθνείς οργανισμοί, δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, που είχε αποφασιστεί ήδη από το 2011.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας -μετά από ερώτηση της βουλευτού του κόμματος της Αριστεράς, Σεβίμ Νταγκντελέν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εγκρίνει από την αρχή του έτους εξοπλιστικές εξαγωγές σε πολλές χώρες που έχουν ρόλο στην σύγκρουση στην Λιβύη.

Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου εγκρίθηκαν εξαγωγές στο Εμιράτο του Κατάρ ύψους 4,3 εκ. ευρώ. Το ποσό των 81.400 ευρώ αφορά όπλα. Το Κατάρ δεν έλαβε πρόσκληση στην Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου. Ωστόσο, το Κατάρ, μαζί με την Τουρκία, ανήκει στους υποστηρικτές του Σάραζ,του επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης.

Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει εξοπλιστικές προμήθειες σε περιορισμένη έκταση, αλλά όχι όπλα, που αφορούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα(50.564 ευρώ), την Τουρκία (18.605 ευρώ) και την Αίγυπτο (4.620 ευρώ).

Το κόμμα της Αριστεράς (DieLinke) ζητά να σταματήσουν οι εξοπλιστικές εξαγωγές στις χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο της Λιβύης.

Σύμφωνα με την Νταγκντελέν, «Όποιος δρομολογεί την Κυριακή εμπάργκο όπλων, δεν πρέπει να επιβραβεύει την Δευτέρα με εξοπλιστικές εξαγωγές αυτούς που σπάνε το εμπάργκο ανοιχτά και με θράσος».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε