“Η ΕΕ πρέπει να ξαναρχίσει τις συνομιλίες για τον South Stream”

Διαβάστε επίσης

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream παραμένει εντός του χρονοδιαγράμματος, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξαναρχίσει τις συνομιλίες για το έργο αυτό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ από τη Σόφια όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Το θέμα του αγωγού αυτού, που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, έχει θέσει τη Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τη Ρωσία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της, στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Η απερχόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει στηρίξει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού που θα διέρχεται από το έδαφός της, όμως διέκοψε τις εργασίες φοβούμενη ότι θα υποστεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή το έργο δεν πληροί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. “Κάνουμε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξαναρχίσει τις επαφές και ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες θα είναι επιτυχείς”, είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν υπάρχει καλή θέληση μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θέμα της Ουκρανίας, ο Ρώσος υπουργός ζήτησε να υπάρξει άμεσα κατάπαυση του πυρός και εξέφρασε ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων πολιτών αλλά και για την καταστροφή των υποδομών της χώρας.

Παλαιότερα άρθρα: