Θα σκότωνε ερευνητή η Blackwater!

Διαβάστε επίσης

Ο διευθυντής της Blackwater στο Ιράκ είχε απειλήσει να σκοτώσει τον επικεφαλής των ερευνητών του State Department που διεξήγαγε έρευνες για την διαβόητη ιδιωτική εταιρία προσφοράς υπηρεσιών ασφαλείας, πριν ακόμη οι φρουροί της ανοίξουν πυρ αδιακρίτως εναντίον ιρακινών αμάχων, γράφει σήμερα η εφημερίδα New York Times.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, με σημείωμά του που χρονολογείται δύο εβδομάδες πριν από το μακελειό στην πλατεία Νισούρ της Βαγδάτης, με 17 άμαχους νεκρούς στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007, ο επικεφαλής της έρευνας Τζον Ρίχτερ είχε προειδοποιήσει ότι η Blackwater θεωρείτο στο Ιράκ «υπεράνω του νόμου».

Η αμερικανική εφημερίδα, που επικαλείται εσωτερικό υπόμνημα του State Department, αναφέρει ότι η θανατική απειλή διατυπώθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από το μακελειό.

Τέσσερις πρώην υπάλληλοι της Blackwater δικάζονται την περίοδο αυτή στις ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας δίκης που άρχισε στα μέσα Ιουνίου και μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Οι δολοφονίες Ιρακινών αμάχων έδειξαν κατά τραγικό τρόπο την ατιμωρησία που απολάμβαναν οι ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας στο Ιράκ και συνέβαλαν στην εχθρότητα του πληθυσμού για τη αμερικανική παρουσία στη χώρα.

Στην πλατεία Νισούρ της Βαγδάτης, 17 ιρακινοί πολίτες άοπλοι, σύμφωνα με την ιρακινή έρευνα, 14 σύμφωνα με την έρευνα των ΗΠΑ, σκοτώθηκαν από τα πυρά φρουρών της Blackwater που προστάτευαν αυτοκινητοπομπή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο ενός συμβολαίου ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον, ο ερευνητής του State Department Τζον Ρίχτερ προειδοποίησε με σημείωμα που έφερε ημερομηνία της 31ης Αυγούστου 2007, δύο εβδομάδες πριν από το μακελειό, ότι η έλλειψη ελέγχου επί των ενεργειών της εταιρίας είχε δημιουργήσει ένα «πλήρως παραβατικό περιβάλλον».

Οι φρουροί της Blackwater «φέρονται να θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω του νόμου», έγραψε ο Ρίχτερ, το σημείωμα του οποίου έχει αναρτηθεί από τους New York Times στη διεύθυνση: http://www.nytimes.com/interactive/2014/06/30/us/30blackwater-documents.html.

Σύμφωνα με το υπόμνημα, ο Ντάνιελ Κάρολ, ο διευθυντής του προγράμματος της Blackwater στο Ιράκ, είπε στον Ρίχτερ, έπειτα από διαπληκτισμό, ότι «θα μπορούσε να τον σκοτώσει επί τόπου και ότι κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε ‘αφού είμαστε στο Ιράκ’ ».

«Πήρα στα σοβαρά την απειλή του κ. Κάρολ. Ήμασταν σε εμπόλεμη ζώνη, όπου πολλά μπορούν να συμβούν χωρίς προειδοποίηση και, κυρίως όταν πρόκειται για θέματα που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες σε ένα προσοδοφόρο συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών ασφάλειας».

Ένας συνάδελφος του Ρίχτερ στο State Department επιβεβαίωσε ότι άκουσε τις απειλές αυτές.

Οι αξιωματούχοι της πρεσβείας των ΗΠΑ είχαν ταχθεί με το μέρος της Blackwater και είχαν ζητήσει από τους ερευνητές του State Department να φύγουν, σύμφωνα με την New York Times.

Η Βαγδάτη ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της Blackwater, που μετονομάστηκε σε Xe Services, το 2009, και σε Academi, το 2011, μετά το μακελειό και στον απόηχο του τρόμου που είχε προκαλέσει η εταιρία στον ιρακινό λαό.

Με την άνοδό της στην εξουσία το 2009, η κυβέρνηση Ομπάμα έλυσε το συμβόλαιο συνεργασίας της εταιρίας με το υπουργείο Εξωτερικών.

Παλαιότερα άρθρα: