Ινστιτούτο Ifo (Γερμανία): Διάσκεψη χρέους για μερική παραγραφή στις χώρες του Νότου

Διαβάστε επίσης

Την άποψη ότι οι χώρες του Νότου της ζώνης του ευρώ χρειάζονται ελάφρυνση χρέους για να ανακάμψουν και ότι οι πιστωτές τους θα πρέπει να πληρώσουν το κόστος εξέφρασε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν μιλώντας στο Bloomberg.

Σύμφωνα με το διάσημο Γερμανό οικονομολόγο η ασιατική οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 1997 επιλύθηκε με την «άφεση» του χρέους και όχι με τα χρήματα των φορολογουμένων.

«Δεν είναι καλό για τον πιστωτή να αναγνωρίζει ότι δεν θα πάρει πίσω τα χρήματά του, αλλά όσο πιο σύντομα έρχεται αντιμέτωπος με την αλήθεια, τόσο το καλύτερο» ανέφερε, σημειώνοντας πως τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένα, οι τράπεζες είναι υπερχρεωμένες, τα κράτη είναι υπερχρεωμένα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι υπερχρεωμένες.

«Με το δημόσιο χρέος να είναι σε σχεδόν σε αφόρητα επίπεδα, χρειαζόμαστε μια διάσκεψη χρέους στην Ευρώπη για τη χορήγηση μερικής παραγραφής στις χώρες του νότου. Αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κοινής διαπραγμάτευσης, δεδομένου ότι περιλαμβάνει πολλές χώρες» ανέφερε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου.

Παλαιότερα άρθρα: