Ισπανία: Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας δεν θα διεξαχθεί

Διαβάστε επίσης

O εκπρόσωπος της Ισπανικής κυβέρνησης Ίνιγο Μέντεθ ντε Βίγο κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ) Κάρλες Πουτζεμόντ να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές εάν θέλει να εκφράσει ο λαός τη βούλησή του, αντί να μεθοδεύει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία «το οποίο είναι παράνομο».

«Εάν ο Πουτζεμόντ θέλει να αφουγκρασθεί τη λαϊκή βούληση, ας προκαλέσει περιφερειακές εκλογές», που «εμπίπτουν στην εξουσία και τις αρμοδιότητές του», ενώ το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση «δεν αναγνωρίζεται σε κανένα κείμενο» νομικό και η Τζενεραλιτάτ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να προκηρύξει δημοψήφισμα, τόνισε ο εκπρόσωπος στο δίκτυο Antena 3.

Ο Μέντεθ ντε Βίγο τόνισε πως οι αυτονομιστές υποστηρίζουν πως το δικαίωμα στην απόσχιση υπάρχει «αλλά δεν λένε που». «Η απόσχιση ήταν ένα δικαίωμα αναγνωρισμένο τη δεκαετία του ?60 για τις περιπτώσεις των αποικιών. Ευελπιστώ πως οι Πουτζεμόντ και (ο αντιπρόεδρός του Οριόλ) Τζουνκέρας δεν λένε ότι η Καταλωνία προσομοιάζει σε μία αποικιακή κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ισχυρίσθηκε πως «οι αυτονομιστές σφετερίσθηκαν» τη χθεσινή εθνική εορτή της Ντιάδα και για τούτο δεν συμμετείχε τόσος πολύς κόσμος όσο τις άλλες χρονιές, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε μία παράνομη πράξη και στην ανυπακοή, όπως αυτή που πρεσβεύει το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου. Επίσης ο Μέντεθ ντε Βίγο επεσήμανε πως στη Ντιάδα αποδοκιμάσθηκε ο επικεφαλής των Καταλανών Σοσιαλιστών (που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα) Μικέλ Ισέτα, ενώ αντίθετα το πλήθος χειροκρότησε τον Βάσκο, πρώην ένοπλο αυτονομιστή, Αρνάλδο Οτέγι, κάτι που κατ? αυτόν «δεν είναι φυσιολογικό».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μαδρίτης επέκρινε επίσης την «εχθρική ατμόσφαιρα» που επικρατεί στην Καταλωνία, και εξέφρασε την ευχή να μην υπάρξει βία στους δρόμους, γιατί αυτό θα ήταν «πολύ σοβαρό».

Επιπλέον καταφέρθηκε κατά της δημάρχου της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, γιατί «τη μία ημέρα λέει το ένα και την άλλη το άλλο» για τη στήριξη του δημοψηφίσματος, εξέφρασε όμως την ελπίδα πως στο τέλος αυτή θα συνταχθεί με τον νόμο και θα προτάξει την ασφάλεια των δημοσίων λειτουργών.

Παλαιότερα άρθρα: