Ισραηλινή επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή» στη Γάζα

Διαβάστε επίσης

Δεκάδες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από αυτές τις πολλαπλές επιθέσεις, τραυματίστηκαν 17 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά και δύο γυναίκες. Δυο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ανακοινώθηκε από παλαιστινιακές ιατρικές πηγές. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε πως έχει ξεκινήσει αεροπορική επιχείρηση με την ονομασία «προστατευμένη παρυφή» (protected edge).

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία τονίζει πως οι δεκάδες αεροπορικές επιδρομές, αποτελούν απάντηση στις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας. «Περίπου 50 στόχοι επλήγησαν μεταξύ των οποίων τέσσερις κατοικίες που ανήκαν σε ακτιβιστές, θέσεις εκτόξευσης ρουκετών, υποδομές» διευκρίνισε εκπρόσωπος του στρατού.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε, πως κοντά στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αναπτυχθεί ενισχύσεις» προκειμένου αν κριθεί απαραίτητο να ξεκινήσει χερσαία επίθεση στα παλαιστινιακά εδάφη. Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να κινητοποιηθούν και άλλες δυνάμεις του στρατού.

«Οι αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιήσαμε δεν συνιστούν παρά ένα στάδιο. Η επιχείρηση δεν έχει χρονικό όριο», τόνισε πηγή του ισραηλινού στρατού.
Η τηλεόραση έδειξε εικόνες δεκάδων αρμάτων μάχης τα οποία είναι ανεπτυγμένα κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και έτοιμα να επέμβουν σε περίπτωση που αποφασιστεί επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού θυλάκου.

Ο στρατιωτικός κλάδος της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, διατύπωσαν απειλές μετά τις επιδρομές αυτές.
Το Ισραήλ «πέρασε μια κόκκινη γραμμή επιτιθέμενο σε σπίτια. Αν δεν σταματήσει η πολιτική αυτή, θα απαντήσουμε διευρύνοντας τον κύκλο των στόχων μας ώστε να αιφνιδιάσουμε τον εχθρό» προειδοποίησαν σε ανακοίνωσή τους οι Ταξιαρχίες.

Ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί «σε παλαιστινιακή εθνική ενότητα στο πολιτικό μέτωπο και επί του πεδίου καθώς και σε εντατικό συντονισμό και συνεργασία ανάμεσα σ΄ όλα τα μέλη του λαού μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κρίσιμο στάδιο».
Η ένταση της τελευταίας εβδομάδας έρχεται μετά την απαγωγή και δολοφονία του δεκαεξάχρονου Παλαιστίνιου Μοχάμεντ Αμπού Χουντέιρ. Χθες τρεις από τους έξι ισραηλινούς που συνελήφθησαν για τη δολοφονία ομολόγησαν τη συμμετοχή τους.

Παλαιότερα άρθρα: