Η κυβέρνηση όλο και πιο κοντά στην πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

Όλα δείχνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών που αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκεντρώσει τελικά την πλειοψηφία των 151 εδρών που αποτελεί όρο για στοιχειώδη πολιτική νομιμοποίησή της.

Το Ποτάμι στο οποίο υπάρχει ισχυρή εσωτερική αντιπαράθεση για την τελική στάση των βουλευτών αποφάσισε να τηρηθεί η γραμμή της ψήφου κατά συνείδηση. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ως πιθανότερο το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν τη συμφωνία οι κύριοι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης.

Από εκεί και πέρα, στο ΚΙΝΑΛ παρά το γεγονός ότι αρχικά η κυρία Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει για μη επιβολή κομματικής πειθαρχίας στην πορεία τίθεται θέμα συμμετοχής στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση πάντως η στάση που θα τηρήσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα αποφασιστεί την Κυριακή.

Το Μαξίμου ψάχνει «151»

Το βέβαιο είναι ότι μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις ψήφους 149 βουλευτών για την επικύρωση της Συμφωνίας από τη Βουλή. Είναι οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά, ο Σπύρος Δανέλλης και η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία, αν και έχει εκφράσει επιφυλάξεις, αναμένεται τελικά να ευθυγραμμιστεί. Ο 150ος είναι ενδεχομένως ο Βασίλης Κόκκαλης. Ο ίδιος έχει προ ημερών δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία, αλλά είναι δεδομένο πως θα του ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις από το Μαξίμου, στις οποίες είναι αμφίβολο εάν θα αντισταθεί. Το πολιτικό μέλλον του, εξάλλου, είναι πια εκεί. Στη χειρότερη για την κυβέρνηση περίπτωση θα δηλώσει «παρών».

Επιπλέον πονοκέφαλο για την κυβέρνηση δημιουργούν και τα όσα επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία για το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης για την Συμφωνία. Όπως επισημαίνουν πηγές της ΝΔ από το περιεχόμενο της επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό»!

«Η Διπλωματική διακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον κ. Τσίπρα όχι μόνον δεν μεταβάλει στο παραμικρό την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φαίνεται να την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα για τη Διακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Τσίπρας.

«Έως τώρα γνωρίζαμε ότι βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα είχε δυστυχώς για πρώτη φορά στην Ιστορία της αναγνωρίσει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα». Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

«Το αναφέρει ξεκάθαρα και μάλιστα δύο φορές η ρηματική διακοίνωση μέσα στο κείμενο των τροποποιήσεων. Αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου μακεδονικός στην άλλη πλευρά.

»Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, όσοι υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ας συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών. Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως «μακεδονική» γλώσσα. Στις νοτιοσλαβικές γλώσσες ανήκει και η Βουλγαρική. Δεν την αποκαλεί ωστόσο κανένας στον κόσμο «νοτιοσλαβική». Την ονομάζουν Βουλγαρική και τη μιλούν οι Βούλγαροι που μένουν στη Βουλγαρία. Ας πάψει λοιπόν η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από αφελείς προφάσεις για την πρωτοφανή υποχώρηση που έκανε, αναγνωρίζοντας Μακεδονική γλώσσα.

Τα ίδια ισχύουν και για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δήθεν προσφέρεται ικανοποιητική διευκρίνηση πως ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Εάν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική. Και όχι να επιτρέπεται η χρήση του όρου Μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Άλλη μια ακατανόητη υποχώρηση από την ελληνική πλευρά», ανέφερε η ΝΔ.

Παλαιότερα άρθρα: