Καθαρή ενέργεια από την Ισλανδία στην Ευρώπη

kathari energeia
Διαβάστε επίσης

Το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της κατασκευής ενός τεράστιου υποθαλάσσιου καλωδίου, που θα συνδέει την Ισλανδία με τη Βρετανία, τροφοδοτώντας την Ευρώπη με άφθονη και πιθανότατα φθηνότερη καθαρή ενέργεια εξετάζει η Βρετανία.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υπάρχει στη Βρετανία η πολιτική βούληση να συνεργαστεί με την Ισλανδία στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Βρετανός βουλευτής και πρώην υπουργός Ενέργειας Τσαρλς Χέντρι, ο οποίος έχει αναλάβει την προώθηση της ιδέας.

Το κόστος του υποθαλάσσιου καλωδίου, μήκους 1.000 χιλιομέτρων, ανέρχεται στα 5,14 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα αντλεί ενέργεια από τα αιολικά, υδροηλεκτρικά και γεωθερμικά αποθέματα της χώρας, διοχετεύοντας στη Βρετανία 5 τεραβατώρες το χρόνο, που εκτιμάται ότι θα είναι φθηνότερο κατά 15% σε σχέση με την ενέργεια από υπεράκτια αιολικά πάρκα, σύμφωνα με την ισλανδική κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης Landsvirkjun.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν το Μάιο του 2012 να εξετάσουν προτάσεις χρηματοδότησης του έργου, το οποίο αν εγκριθεί, θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2022.

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην Ισλανδία, που αποδεικνύουν ότι μια οικονομία καθαρής ενέργειας δεν έχει να κάνει μόνο με την ενέργεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ισλανδίας Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον.

Σχεδόν το σύνολο της ενέργειας που καλύπτει τις ανάγκες της Ισλανδίας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, με τα τρία τέταρτα του ενεργειακού μείγματος να προέρχονται από υδροηλεκτρικές μονάδες και το υπόλοιπο από γεωθερμία.

Οι εθελοντικές δράσεις “από καρδιάς” της Mondelez υποστηρίζουν την ΜΚΟ PRAKSIS

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε