“Καταρρέει” ο κατώτατος μισθός

Διαβάστε επίσης

Μετά τους νέους ηλικίας έως 25 ετών, χαμηλότεροι μισθοί (χωρίς τριετίες) έρχονται, δια νόμου, και για τους μακροχρόνια άνεργους – πρώην μισθωτούς που είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ για διάστημα πάνω από 12 μήνες!

Σύμφωνα με την «Ημερησία» το νέο μέτρο βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των επιτελείων των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με την τρόικα. και, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, σχεδιάζεται να νομοθετηθεί ως «ειδική δράση» – «κίνητρο» για την υποβοήθηση των προσλήψεων της συγκεκριμένης ομάδας ανέργων οι οποίοι, έχοντας χάσει το δικαίωμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ (αφού έχουν ξεπεράσει το 12μηνο) κινδυνεύουν να παραμείνουν, οριστικά, «εκτός» αγοράς εργασίας και στο… περιθώριο.

Η συζήτηση για την καθιέρωση ενός χαμηλότερου μισθού για την πρόσληψη και απασχόληση μακροχρόνια ανέργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ξεκίνησε στο πλαίσιο της αξιολόγησης που έκαναν οι εκπρόσωποι της τρόικας σχετικά με τη «λειτουργία» και την «αποτελεσματικότητα» των νομοθετημένων κατώτατων ορίων στο «μέτωπο» της αντιμετώπισης της ανεργίας και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και μετά την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε οποιαδήποτε παρέμβαση-αλλαγή (π.χ. κατάργηση τριετιών) πριν από τα τέλη του 2016 (αυτό προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι 4093/12 και 4172/13).

Ειδικός μισθός

Η «λύση» που συζητείται, με βάση το σχέδιο, είναι να νομοθετηθεί ένας ειδικός μισθός, χωρίς τριετίες, για τους μακροχρόνια άνεργους που θα ισχύει για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν άτομα της συγκεκριμένης ομάδας μέσω του ΟΑΕΔ και, μάλιστα, με την προϋπόθεση να μην απολύσουν προσωπικό («δικλίδα» ασφαλείας ώστε να μην λειτουργήσει το με΄τρο ως «εργαλείο» αντικατάστασης του υπάρχοντος «ακριβότερου», ως προς τις αμοιβές, προσωπικού). Το ύψος του μισθού, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, θα είναι περί τα 650 ευρώ (δεν έχει, ακόμη, συμφωνηθεί) λαμβάνοντας, ως ένα βαθμό, υπόψη την προηγούμενη εμπειρία που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να έχει… απαξιωθεί λόγω της αποχής από την εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ειδικός μισθός των μακροχρόνια ανέργων (όπως και το αντίστοιχο ημερομίσθιο για εργατοτεχνίτες) θα ισχύει τουλάχιστον έως τα τέλη του 2016, αφού από την 1/1/2017 το Μνημόνιο επιβάλλει την εφαρμογή ενός ενιαίου νομοθετημένου κατώτατου μισθού.

Οι τριετίες

Οι τριετίες προσαυξάνουν τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο κατά 58,61 ευρώ -175,82 ευρώ το μήνα για τον υπάλληλο και κατά 1,31 ευρώ- 7,85 ευρώ, για τον εργατοτεχνίτη.

Για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν αμείβονται με τα κατώτατα όρια ή με υψηλότερους μισθούς και ημερομίσθια, οι τριετίες λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της αμοιβής κατά την πρόσληψη.

Ωστόσο, έως ότου πέσει η ανεργία κάτω από το 10%, παραμένουν «παγωμένες» με βάση την προϋπηρεσία που είχαν συμπληρώσει οι απασχολούμενοι έως τις 14/2/2012 (δεν δίνονται νέες τριετίες για χρόνο εργασίας μετά την ημερομηνία αυτή).

Παλαιότερα άρθρα: