Καταρρίπτεται ο μύθος: Οι γάτες δημιουργούν δεσμούς με τους ανθρώπους όπως και οι σκύλοι

cats
Διαβάστε επίσης

Μπορεί οι γάτες να έχουν τη φήμη ότι είναι κρατάνε αποστάσεις από τους ανθρώπους, ωστόσο σύμφωνα με επιστήμονες, δημιουργούν δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους όπως και οι σκύλοι, σύμφωνα με νέα αμερικάνικη έρευνα.

Η μελέτη, η οποία διενεργήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Όρεγκον και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Current Biology», έδειξε ότι ακριβώς όπως τα παιδιά και οι σκύλοι, οι γάτες συνάπτουν ασφαλείς και ανασφαλείς δεσμούς με τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η ικανότητα σύναψης δεσμού στα ζώα διαφορετικών ειδών μπορεί να αποδοθεί σε συγκεκριμένα γνωρίσματα τα οποία δεν χαρακτηρίζουν μόνο τους σκύλους.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές τοποθετούσαν τις γάτες με τους ιδιοκτήτες τους μαζί σε ένα δωμάτιο, ενώ στη συνέχεια οι γάτες έμεναν για δύο λεπτά μόνες τους και τέλος ο φροντιστής τους επέστρεφε.

Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 70 μικρά γατάκια και 38 ενήλικες γάτες. Τόσο για τη μία όσο και για την άλλη ομάδα βρέθηκαν παρόμοια ποσοστά ασφαλούς και ανασφαλούς δεσμού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 64% των γατών είχε λιγότερο άγχος με την παρουσία του ιδιοκτήτη τους παρά κατά την απουσία του και κατένειμαν ισορροπημένα το χρόνο που περνούσαν μαζί του και το χρόνο που τριγυρνούσαν εξερευνώντας το χώρο. Το υπόλοιπο 36% πράγματι έδειξε σημάδια ανασφαλούς δεσμού, με ορισμένες γάτες να ζητούν διαρκώς αγκαλιές και άλλες να αποφεύγουν ή να είναι εχθρικές με τους ιδιοκτήτες τους.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΜΠΕ

Παλαιότερα άρθρα:

9 απαντήσεις στο “Καταρρίπτεται ο μύθος: Οι γάτες δημιουργούν δεσμούς με τους ανθρώπους όπως και οι σκύλοι”

  1. 260429 486293An intriguing discussion will probably be worth comment. I think which you basically write considerably more about this topic, it may become a taboo subject but typically consumers are inadequate to communicate in on such topics. To one more. Cheers 978884

Σχολιάστε