Κοροναϊός : Συγγραφέας «προέβλεψε» την εξάπλωσή του από το 1981

Διαβάστε επίσης

Θεωρίες συνωμοσίας που αναφέρουν ότι ο Αμερικανός συγγραφέας και μετρ του τρόμου, Ντιν Κουντζ προέβλεψε το ξέσπασμα του κοροναϊού σχεδόν πριν από 40 χρόνια πιθανότατα έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω ομοιοτήτων στο βιβλίο με τα όσα συμβαίνουν σήμερα.

Στο θρίλερ του 1981 «The Eyes of Darkness» ο Ντιν Κουντζ περιγράφει έναν θανατηφόρο ιό, που ονομάζεται «Wuhan-400», φέρει δηλαδή το όνομα της κινεζικής πόλης που είναι γνωστή ως το επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού.

«Σε ένα μυθιστόρημα γραμμένο το 1981 προβλέφθηκε η έξαρση του κοροναϊού!» έγραψε ο Νικ Χίντον, ο οποίος ανάρτησε στο Twitter screenshot τα σχετικά αποσπάσματα από το βιβλίο.

http://

Χρήστες στο Twitter που απάντησαν στην ανάρτησή του χαρακτήρισαν την πρόβλεψη του Ντιν Κουντζ ανατριχιαστική.

Άλλοι σημείωσαν πως στην πλοκή του βιβλίου ο ιός Wuhan αποκαλείται το «τέλειο όπλο» που θα μπορούσε να «εξοντώσει μια πόλη ή μια χώρα».

«Αυτό είναι τρελό και πιθανότατα δεν είχε ιδέα όταν το έγραφε» σχολίασε ένας άλλος χρήστης.

Γιατί διαψεύδεται η συνωμοσιολογία
Δυστυχώς για όσους ασπάζονται θεωρίες συνωμοσίας, φαίνεται ότι οι ομοιότητες μεταξύ του ιού COVID-19 και της πρόβλεψης του Ντιν Κουντζ σταματούν στο όνομα Wuhan, όπως μετέδωσε το Fox News.

Στο βιβλίο, o Wuhan-400 κατασκευάστηκε από ανθρώπους και αναπτύχθηκε σε εργαστήρια έξω από την πόλη – ενώ ο COVID-19, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προήλθε από άγρια ζώα.

Το ποσοστό θνησιμότητας του Wuhan-400 είναι 100%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του κοροναϊού είναι 2%.

Στο βιβλίο ο ιός έχει πολύ σύντομο χρόνο επώασης, περίπου τεσσάρων ωρών. Αντίθετα, ο τωρινός κορονοϊός έχει χρόνο επώασης μεταξύ δύο και 14 ημερών.

Μία Google Books Preview εμφάνισε το όνομα του ιού σε αρχικό αντίγραφο του βιβλίου του 1981 ως «Gorki-400». Τελικά η ονομασία του ιού άλλαξε σε Wuhan το 1996 και δεν είναι σαφές αν ο Ντιν Κουντζ ήταν εκείνος που έλαβε την απόφαση να αλλάξει.

Παλαιότερα άρθρα: