Κροατία: Πρόστιμα συνέτισης στους τουρίστες

Διαβάστε επίσης

Απηυδισμένος με τη συμπεριφορά των τουριστών ο δήμαρχος του κροατικού νησιού Χβαρ, που αποτελεί πόλο έλξης για τους νεαρούς Βρετανούς τουρίστες, αποφάσισε να επιβάλλει πρόστιμα ύψους έως και 700 ευρώ, για να τους συνετίσει!

Ο νεο-εκλεγείς δήμαρχός του νησιού της Αδριατικής, Ρικάρντο Νόβακ, ζήτησε να αναρτηθούν στην είσοδο του ιστορικού κέντρου της πόλης επιγραφές οι οποίες προτρέπουν τους επισκέπτες να «εξοικονομήσουν τα χρήματά τους και να απολαύσουν το Χβαρ».  Στη συνέχεια υπάρχει αναλυτική λίστα με τα αδικήματα και τις κυρώσεις για το καθένα από αυτά.

Έτσι στην περίπτωση υπερκατανάλωσης αλκοόλ ή στην περίπτωση ύπνου σε δημόσιο χώρο, ο παραβάτης τιμωρείται με το υψηλότερο πρόστιμο δηλαδή 700 ευρώ. Πιο φθηνά θα τους κοστίσει εάν θελήσουν να κυκλοφορούν χωρίς μπλούζα ή με μαγιό καθώς τότε θα πληρώσουν μόνο… 600 και 500 ευρώ αντίστοιχα.

Ο δήμαρχος για να δικαιολογήσει τα πρόστιμα δήλωσε «Κάνουν εμετό στην πόλη, ουρούν σε κάθε της γωνιά, κυκλοφορούν χωρίς μπλούζες […] και σέρνονται σχεδόν αναίσθητοι»,ενώ υποστήριξε ότι «οι νεαροί τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά πρέπει να μάθουν τρόπους.»

Το Χβαρ δεν αποτελεί το μοναδικό νησί που αντιμετωπίζει προβλήματα με την ανάρμοστη συμπεριφορά των νεαρών, κυρίως Βρετανών, τουριστών. Σύμφωνα με την Βρετανική εφημερίδα «Guardian», ο δήμαρχος της πόλης Νοβάγια που βρίσκεται στο νησί Παγκ, διαμαρτυρήθηκε, τον Ιούνιο του 2016 για τις «πρωτόγονες συμπεριφορές, τη γύμνια και τη μέθη» πολλών επισκεπτών και προειδοποίησε ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα.

Ο τουρισμός αποτελεί πολύ σημαντική πηγή εσόδων για την Κροατία. Οι επισκέπτες συνωστίζονται στις εντυπωσιακές ακτές της Αδριατικής. Χαρακτηριστικό αποτελεί ότι η χώρα υποδέχθηκε για το καλοκαίρι του 2016 περίπου 16 εκατομμύρια επισκέπτες, σχεδόν το τετραπλάσιο από τον πληθυσμό της χώρας.

Παλαιότερα άρθρα: