Κυπριακό: Αμετακίνητη η Τουρκία στις θέσεις της, επιθυμεί την διατήρηση στρατού στην Κύπρο που ίσως χρησιμοποιήσει

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας, με την Τουρκία να μην αλλάζε γνώμη για τη θέση της στο να διατηρηθεί το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων.

Αυτό έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση και χαρακτηριστική ήταν ήταν η σημερινή δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος φτάνοντας στον χώρο που πραγματοποιείται η διάσκεψη είπε στους δημοσιογράφους: «Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι ομολόγησαν, μέσα από επίπονη συζήτηση, οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει ο ΣΚΑΪ, στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα το βράδυ της Δευτέρας για τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στον Έλληνα ομόλογό του ότι η Τουρκία επιθυμεί τη διατήρηση των επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, τα οποία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει στο μέλλον.

Τέλος, και όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, η τουρκική πλευρά έχει καταθέσει πρόταση για δυνατότητα αναθεώρησης της Συνθήκης των Εγγυήσεων μετά από τρεις εκλογικούς κύκλους, δηλαδή μετά από 15 χρόνια, και επιθυμεί μόνιμη παρουσία στρατιωτικής δύναμης στο νησί.

Παλαιότερα άρθρα: