Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός

Διαβάστε επίσης

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, εκπρόσωπος του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Η τουρκική έκδοση του ρωσικού δικτύου Sputnik, επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου του Χαφτάρ, στρατηγού Αχμαντ αλ Μισμαρί, μετέδωσε ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός έχει ισχύ ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου.

Με ένα σύντομο ανακοινωθέν, οι δυνάμεις του Χαφτάρ προειδοποίησαν ότι «η ανταπάντηση θα είναι σφοδρή σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας από το αντίπαλο στρατόπεδο», τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη. Έκκληση για κατάπαυση του πυρός είχαν απευθύνει από κοινού ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη Τετάρτη κατά τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν μετά από τηλεφωνική συνομιλία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το βράδυ του Σαββάτου.
Έκκληση για κατάπαυση του πυρός είχαν απευθύνει από κοινού ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη Τετάρτη κατά τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream.

Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν μετά από τηλεφωνική συνομιλία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το βράδυ του Σαββάτου.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε με την σύγκλιση του συνεδρίου, λέγοντας ότι «πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλος ο χρόνος για τη διάσκεψη που θα διοργανωθεί με πρωτοβουλία της Γερμανίας». Προσέθεσε επίσης ότι σε αυτό θα πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι χώρες που θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης στη Λιβύη».
Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί σε λίγες ώρες και ο αντίπαλος του Χαφτάρ, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, επικεφαλής της υποστηριζόμενης από την Τουρκία κυβέρνησης της Τρίπολης.

Παλαιότερα άρθρα: