Μάτι: Μόνο Το 6% Των Σπιτιών Έχει Επισκευασθεί Δεκαεννιά Μήνες Μετά

Διαβάστε επίσης

Δεκαεννέα μήνες μετά τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, που μέσα σε λίγες ώρες κατέκαψαν σχεδόν 14 χιλιάδες στρέμματα και άφησαν πίσω τους 102 νεκρούς, 58 εγκαυματίες και χιλιάδες κατεστραμμένα ολικώς ή μερικώς κτίσματα, αναδεικνύεται για πολλοστή φορά το ανάλγητο «προσωπείο» της πολιτείας.
Οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα αντανακλαστικά «χελώνας» αναδεικνύονται πλέον ξεκάθαρα με την εξαιρετικά αργή διαδικασία αποκατάστασης των ακινήτων.

Τα κυρία αιτία των καθυστερήσεων περίγραψε στον 9.84 το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Κατοίκων στο Μάτι ( ΣΕΜΚΑ), Πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, Τάσος Μπομπώνης. Όπως είπε, ο πρώτος λόγος είναι «Κωλυσιεργείες που συνδέονται άμεσα με την μεγάλη καθυστέρηση των αρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών όσον αφορά την δημιουργία νέων δασικών χαρτών και συγκεκριμένα προκειμένου να προσδιοριστούν οι περιοχές στο Μάτι που θα υπαχθούν στην δασική νομοθεσία. Ο δεύτερος λόγος των καθυστερήσεων είναι το όχι και πολύ ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Σε άλλες κατοικίες που κάηκαν καταγράφεται συνιδιοκτησία και σε αλλά ιδιοκτήτης και επικαρπωτής”. Αυτό οδηγεί ένα μέρος κατοικιών σε μια εξαιρετικά αργή αποκατάσταση και άλλο ένα σημαντικό αριθμό ιδιοκτησιών σε μια εκκρεμότητα, με απροσδιόριστο χρονικό πλαίσιο και ορίζοντα για την αποκατάστασή τους».

Η τραγική αυτή κατάσταση φαίνεται ξεκάθαρα και στην πρόσφατη έρευνα της Συντονιστικής Επιτροπής των Κατοίκων στο Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ) που διενεργήθηκε με τη μορφή ερωτηματολογίου προς τους πυρόπληκτους.

Μόνο το 6% των σπιτιών επισκευάστηκε πλήρως – εγκατέλειψαν το Μάτι
Στην έρευνα σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση του 100% των εργασιών δηλώθηκε μόνο για οκτώ ιδιοκτησίες, χαρακτηρισμένες κίτρινες. Στο σύνολο όσων υπέβαλαν αίτηση για Στεγαστική Συνδρομή (128), οι οκτώ ιδιοκτησίες στις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συνιστούν το 6,3%. Στο σύνολο όσων υπέβαλαν αίτηση για Στεγαστική Συνδρομή (128) οι 34 χορηγηθείσες άδειες συνιστούν το 26,6%

Τα ευρήματα αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα της διαδικασίας χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής αφενός και αφετέρου τα εμπόδια που θέτουν οι γραφειοκρατία των δημόσιων υπηρεσιών στα ενδιάμεσα βήματα της διαδικασίας.

Τα συμπεράσματα
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των απαντήσεων των κατοίκων που συμμετείχαν στην έρευνα:

Η αναλογία κτιρίων με βλάβες (κόκκινα και κίτρινα) προς αυτά δίχως βλάβες ή ελάχιστες βλάβες (πράσινα) είναι 58,5% προς 41.5%.

-Αιτήσεις για Στεγαστική Συνδρομή

Συνολικά συμπληρώθηκαν 263 ερωτηματολόγια. Από αυτά το 48,6% (128 ερωτηματολόγια) αφορά κίτρινες και κόκκινες ιδιοκτησίες, που υπέβαλαν αίτηση για Στεγαστική Συνδρομή, το 41,5% αφορά πράσινα κτίρια (109 ερωτηματολόγια) και το εναπομείναν 9,9% (26 ερωτηματολόγια) αφορά ιδιοκτήτες, που ενώ δικαιούνται Στεγαστική Συνδρομή δεν υπέβαλαν αίτηση. Σε σύνολο 154 ερωτηματολογίων, που αφορούν δικαιούχους Στεγαστικής Συνδρομής, υποβλήθηκαν όπως προαναφέρθηκε 128 αιτήσεις, επομένως το 83,1% των δικαιούχων Στεγαστικής Συνδρομής υπέβαλε αίτηση.

-Χορήγηση βεβαίωσης Στεγαστικής Συνδρομής

Από τις 128 αιτήσεις για Στεγαστική Συνδρομή, στο 50% (64) έχει χορηγηθεί η βεβαίωση δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής, με μέσο χρόνο αναμονής τους 3,9 μήνες.
Το υπόλοιπο 50% (64) είναι σε αναμονή βεβαίωσης δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής, με μέσο χρόνο αναμονής τους 7,5 μήνες. Η μη χορήγηση -μέχρι στιγμής- βεβαίωσης δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής στις 64 αυτές περιπτώσεις, οφείλεται σε: (α) αναμονή αυτοψιών ή δίχως αιτία 26,6% (34), (β) εμπλοκή με δασαρχείο [Δεν υφίστανται επικυρωμένοι δασικοί χάρτες για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αν. Αττικής] 15,6% (20) και (γ) διάφορες ελλείψεις 7,8% (10).

-Χορήγηση αδειών

Από όσους έλαβαν (64) τη βεβαίωση δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής, το 53% (34) έχουν λάβει την απαιτούμενη άδεια εργασιών. Το μεγαλύτερο ποσοστό 82% (28) από αυτές αφορά κίτρινα κτίρια (επισκευές) και μόλις το 18% (6) κόκκινα (ανακατασκευές). Το υπόλοιπο χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

(α) όσοι είναι σε αναμονή ή προετοιμασία φακέλων, το 34.5% (22) και
(β) όσοι δεν απάντησαν το ερώτημα, το 12,5% (8).

Στο σύνολο όσων υπέβαλαν αίτηση για Στεγαστική Συνδρομή (128) οι 34 χορηγηθείσες άδειες συνιστούν το 26,6%.

Οι προαναφερθείσες 22 περιπτώσεις, σε αναμονή-προετοιμασία φακέλων αδείας, αφορούν κόκκινα κτίρια και το 41% (9) από αυτές δεν μπορούν να προχωρήσουν την διαδικασία διότι εκκρεμούν οι κατεδαφίσεις των κτιρίων (αρμοδιότητα Υποδομών).

-Χορήγηση δόσεων Στεγαστικής Συνδρομής

Από όσους έλαβαν τη βεβαίωση Στεγαστικής Συνδρομής (64), το 17,2% (11) απάντησε ότι δεν έχει λάβει ακόμα καμία δόση Στεγαστικής Συνδρομής, ενώ το 39% (25) έλαβε την α’ και το 3.1% (2) την β΄ δόση. Στο σύνολο όσων υπέβαλαν αίτηση για Στεγαστική Συνδρομή (128), οι 25 ληφθείσες α’ δόσεις Στεγαστικής Συνδρομής συνιστούν το 19,5%.

-Αιτήματα προόδου εργασιών (β’ και γ’ φάσεις)

[Μετά την ολοκλήρωση της α’ φάσης εργασιών υποβάλλεται αίτηση για την αυτοψία των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και την έκδοσης της β’ δόσης και ούτω καθεξής]
Έχουν κατατεθεί για β’ φάση, μία αίτηση για κόκκινα κτίρια και επτά για κίτρινα και για γ΄ φάση δύο για κίτρινα. Στο σύνολο όσων υπέβαλαν αίτηση για Στεγαστική Συνδρομή (128), οι οκτώ αιτήσεις β’ Προόδου Εργασιών συνιστούν το 6,3%. Ποσοστιαίες αναλογίες για το σύνολο της β’ κ γ’ φάσης δεν υπολογίζονται σε αυτή την περίπτωση διότι ορισμένα κίτρινα κτίρια με μικρές ζημιές ενδέχεται να ολοκληρώσουν τις εργασίες και να μην απαιτηθεί β’ φάση.

-Ολοκλήρωση εργασιών

Ολοκλήρωση του 100% των εργασιών δηλώθηκε μόνο για 8 ιδιοκτησίες, χαρακτηρισμένες κίτρινες. Στο σύνολο όσων υπέβαλαν αίτηση για Στεγαστική Συνδρομή (128), οι 8 ιδιοκτησίες που έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συνιστούν το 6,3%.

-Ποσοστό κάλυψης του κόστους

Μεσοσταθμικά και από σύνολο 18 ερωτηματολογίων, προκύπτει ότι η Στεγαστική Συνδρομή καλύπτει το 62% του κόστους εργασιών-υλικών. Το μέγιστο δηλωθέν ποσοστό κάλυψης είναι το 80% (2) και ελάχιστο το 30% (4).

-Χρηματοδοτικό κενό

Σε σύνολο 35 ερωτηματολογίων, όσον αφορά την πιθανότητα χρηματοδοτικού κενού, το 76% απάντησε θετικά.

Υπό κατάρτιση ειδική νομοθετική ρύθμιση για τα κτίσματα στο Μάτι, 19 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Την κατεδάφιση των σπιτιών και επιχειρήσεων που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του έτους 2018 και έχουν κριθεί «ασύμφορα» προς επισκευή αναλαμβάνει το υπουργείο υποδομών. Για το λόγο αυτό είναι υπό κατάρτιση ειδική νομοθετική ρύθμιση, αφού με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα η κατεδάφιση γίνεται με ευθύνη των ιδιοκτητών. Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να έχει ψηφιστεί εντός του Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο Σκέρτσος ανέλαβε να λύσει τον γόρδιο δεσμό …
Ο υφυπουργός παρά παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ανέλαβε πρόσφατα πρωτοβουλία προκειμένου να «τρέξει» όλα τα εκκρεμή θέματα για το Μάτι και κυρίως τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών που έχουν «βαλτώσει» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των χρονοβόρων διαδικασιών λόγω της εμπλοκής πολλών υπουργείων και υπηρεσιών για την κατάθεση και έκδοση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος, σε ρόλο γενικού συντονιστή για το Ματι , ανέλαβε να λύσει αυτόν τον «γόρδιο δεσμό» και επί το πλείστον να προχωρήσει άμεσα την έκδοση των νέων δασικών χαρτών. Μάλιστα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, σε πρόσφατη συνάντηση του με τους κατοίκους της περιοχής, τους γνωστοποίησε ότι οι κατ´ ίδιαν συναντήσεις μεταξύ των δυο πλευρών θα συνεχιστούν και μέσα στο επόμενο διάστημα εώς ότου διευθετηθούν όλα τα θέματα που μέχρι σήμερα έχουν μείνει πίσω προκαλώντας δικαιολογημένα την έντονη δυσαρέσκεια τους.

Παλαιότερα άρθρα: