Μανιάτης στο Λονδίνο για το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων

Διαβάστε επίσης

Η απουσία του υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη από την Αθήνα τις επόμενες επτά ημέρες, δίνει το χρόνο στον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου να ενσωματώσει στο κείμενο του νομοσχεδίου για τη «Μικρή ΔΕΗ» που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη Τετάρτη 2 Ιουλίου, τις αλλαγές και τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν στην κυβερνητική σύσκεψη στελεχών στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από απαίτηση του ΠΑΣΟΚ.

Όμως για ποιο λόγο θα απουσιάζει ο Γιάννης Μανιάτης; Κατ΄αρχήν θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής όπου κεντρικό θέμα θα είναι η ενέργεια. Όμως αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι η συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας στο «Greece Offshore Licensing Round 2014» που θα γίνει στο Λονδίνο το διήμερο 1 και 2 Ιουλίου προκειμένου να παρουσιαστεί ο γύρος παραχωρήσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το Greek Energy Forum, το Natural Gas Europe και το ESCP Europe Business School και πρόσκληση συμμετοχής έχουν λάβει πάνω από 500 εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών, πρεσβειών και ενεργειακών φορέων. Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μαζί με την ομάδα του ΥΠΕΚΑ που «έτρεξε» το φιλόδοξο project με επικεφαλής την πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Σοφία Σταματάκη θα παρουσιάσουν στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία τις πρώτες παραχωρήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα από το 1996.

Ο πρώτος αυτός μεγάλος γύρος παραχώρησης θα περιλαμβάνει περί τα 12 με 15 οικόπεδα. Η χάραξή τους στηρίχτηκε στην ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων που πραγματοποίησε η νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία και επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις για ελπιδοφόρα κοιτάσματα στην περιοχή του Ιονίου. Η χάραξη των οικοπέδων έχει ολοκληρωθεί με βασική παράμετρο την αποφυγή να δοθούν μόνο τα «φιλέτα», και να υπάρξει πάντρεμα περιοχών υψηλών και χαμηλών προσδοκιών ώστε να μη μείνουν στα αζήτητα κάποιες περιοχές.

Ο γύρος αυτός είναι ένα μεγάλο στοίχημα που αν κερδηθεί δεν θα φέρει άμεσα οικονομικά αποτελέσματα αλλά είναι βέβαιο ότι θα διαμορφώσει ουσιαστικές θετικές προσδοκίες για το μέλλον της χώρας.

Παλαιότερα άρθρα: