Μαργαρίτης Σχοινάς: Το Πάσχα το νέο σύμφωνο για το άσυλο -Ξεπεράστηκε το Δουβλίνο

Διαβάστε επίσης

«Γύρω στο Πάσχα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις προτάσεις μας για το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο». Αυτό διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μ. Σχοινάς.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι «το (σ.σ κανονισμός για το μεταναστευτικό) Δουβλίνο είναι ξεπερασμένο από τα γεγονότα». Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ εξήγησε ότι το νέο σύμφωνο θα αποτελείται από «3 ορόφους», δηλαδή θα έχει πανίσχυρη εξωτερική διάσταση, θα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης και θα περιλαμβάνει ένα μηχανισμό επιμερισμού των βαρών του ασύλου.

Για την αποστολή Τούρκων ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων στον Εβρο
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού σχετικά με την αποστολή 1.000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στα σύνορα με την Ελλάδα ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Ελλάδα φαίνεται στην πράξη και με ένα πλέγμα δράσεων στηρίζεται η ελληνική προσπάθεια.

«Την επομένη εβδομάδα η Frontex κινητοποιεί επιπρόσθετα μέσα και συνοριοφύλακες ενώ θα συνδράμει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου», συμπλήρωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το καταλληλότερο πλαίσιο για εμπλοκή της Τουρκίας σε μια θετική σχέση με την Ευρώπη είναι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016». Οπως είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, παρόλο που αυτό το πλαίσιο κλονίστηκε τις τελευταίες ημέρες είναι το μοναδικό πλαίσιο συνεργασίας που πρέπει να μείνει επιχειρησιακά ενεργό.

Για τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά
Καταληκτικά, σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με την δημιουργία κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι πρόκειται για σκέψεις που ακούει από τα μέσα ενημέρωσης και ο ίδιος, η υλοποίηση των οποίων προϋποθέτει εκτεταμένες διεργασίες σε εθνικό επίπεδο. Η Κομισιόν δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ελληνικές αρχές στην διαχείριση της μεταναστευτικής πολιτικής υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς. «Οι αποφάσεις  αυτές δεν είναι των Βρυξελλών, αλλά είναι αποφάσεις των Αθηνών», ανέφερε.

Παλαιότερα άρθρα: