Νέα μορφή ύλης: Ο πρώτος ζωντανός υγρός κρύσταλλος!

Νέα μορφή ύλης Ο πρώτος ζωντανός υγρός κρύσταλλος!
Διαβάστε επίσης

Μια νέα μορφή ύλης δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές: πρόκειται για τον πρώτο ζωντανό υγρό κρύσταλλο! Είναι μια νέα, μαλακή μορφή ύλης που είναι και υβριδική.

Ουσιαστικά αποτελείται από ζωντανά βακτήρια που κολυμπούν σε ένα μη τοξικό υγρό κρύσταλλο, που έχει ως βάση το νερό.

Αυτή η δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ μικροοργανισμών και κρυστάλλου είναι που προσδίδει στο εν λόγω υλικό νέες ιδιότητες. Το καινοτομικό «υβριδικό» υλικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά σε διάφορες πρακτικές εφαρμογές, μεταξύ άλλων, ως βιοαισθητήρας για την έγκαιρη διάγνωση διαφόρων ασθενειών.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κεντ του Οχάιοο και του Εθνικού Εργαστηρίου Argonne του Ιλινόις, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Βιοφυσικής Εταιρίας των ΗΠΑ, που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο.

Ως βιολογικό-μηχανικό υβρίδιο που είναι, ο ζωντανός υγρός κρύσταλλος κινείται συνεχώς και παίρνει διάφορα σχήματα ανάλογα με τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται. Επίσης αποθηκεύει ενέργεια, όπως κάνουν οι έμβιοι οργανισμοί, προκειμένου να κινείται. Ακόμα, διαθέτει σημαντικές οπτικές ιδιότητες, σε συνδυασμό με κάποιο μικροσκόπιο, πράγμα που διευκολύνει ιδιαίτερα την ανίχνευση βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών.

Ο ζωντανός υγρός κρύσταλλος αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο μέσο που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να παρατηρούν καλύτερα τις αντιδράσεις μορίων και μικροοργανισμών και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις σε μικρο-κλίμακα και νανο-κλίμακα. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, η νέα μορφή ύλης θα είναι χρήσιμη για τη δημιουργία νέου τύπου διαγνωστικών συσκευών και βιοαισθητήρων, οι οποίες θα “βλέπουν” καλύτερα τις βιολογικές διαδικασίες, όπως η ανάπτυξη του καρκίνου ή μια λοίμωξη στο σώμα.

Παλαιότερα άρθρα:

6 απαντήσεις στο “Νέα μορφή ύλης: Ο πρώτος ζωντανός υγρός κρύσταλλος!”

  1. 241595 649718I only wish that I had the ability to convey what I wanted to say within the manner which you have presented this info. Thanks. 342511

Σχολιάστε