Ντόναλντ Τραμπ: Η ομιλία που δίχασε πολιτικούς και οικονομικούς ηγέτες

Διαβάστε επίσης

Και ενώ το γενικό κλίμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός γυρνούσε γύρω από τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, μία ομιλία από τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν αρκετή για να αλλάξουν πολλοί ηγέτες άποψη. Ή μήπως όχι;

Τη συζήτηση για το κλίμα ξεκίνησε η Γκρέτα Thunberg. Η έφηβη Σουηδικής καταγωγής ακτιβίστρια μίλησε για την κλιματική αλλαγή κατηγορώντας τους πολιτικούς ηγέτες ότι δεν κάνουν σαφές το μέγεθος της καταστροφής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε την κρίση, δεν θα καταφέρουμε να την λύσουμε.

Μετά από την ομιλία ευαισθητοποίησης της μικρής ακτιβίστριας, ήταν η σειρά της πρώτης ομιλίας του Αμερικανού προέδρου. Ο Τραμπ χρησιμοποίησε την ομιλία του προκειμένου να δείξει το έργο του, αλλά και να τονίσει ότι κάτω από την δική του Κυβέρνηση η Αμερική άνθισε, δίνοντας τον τόνο μίας προεκλογικής καμπάνιας, και όχι τόσο μίας ομιλίας αντάξιας του Φόρουμ στο Νταβός.

Το ενδιαφέρον κομμάτι της ομιλίας του ήταν εκείνο για την κλιματική αλλαγή. Εκεί ο Τραμπ αντί για μία νέα επίθεση προς το Φόρουμ, δοκίμασε μία άλλη τακτική. Μία ανατρεπτική τακτική, καθώς επέμενε ότι ο φόβος και η αμφιβολία δεν είναι καλή μέθοδος σκέψης, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους ηγέτες σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Το μήνυμα αυτό αποσυντόνισε τους ηγέτες, καθώς κάποιοι είπαν πως το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου δεν ήταν προβληματικό και ότι έδωσε τροφή για σκέψη, ενώ άλλοι ήταν βαθιά απογοητευμένοι, όπως ο Robert Habeck ηγέτης των Γερμανών Πρασίνων, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Τραμπ γελοιοποίησε την απειλή για την κλιματική αλλαγή, αλλά και όλες τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση.

Άλλοι όμως ηγέτες επηρεάστηκαν από το μήνυμα του πλανητάρχη, όπως ο Αυστραλός ΥΠΟΙΚ Mathias Cormann, ο οποίος από ότι φάνηκε προσπάθησε να υποβαθμίσει τις φωτιές στην Αυστραλία λέγοντας ότι η πυρκαγιά επηρέασε μόνο το 2% των εδαφών της χώρας.

Και σε μια συνάντηση για τις οικονομικές προοπτικές της Λατινικής Αμερικής, ο Paulo Guedes, ο υπουργός Οικονομίας της Βραζιλίας και ο Guillermo Nielsen, ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης της Αργεντινής, υιοθέτησαν την προσέγγιση του Τραμπ αξιοποιώντας τον πλούτο ανεπεξέργαστων ορυκτών καυσίμων .

Washington Post: Trump drops a climate bomb on Davos – By Isaac Tharoor
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

Παλαιότερα άρθρα: