Η NASA παρουσιάζει ενδείξεις για την ύπαρξη ζωής στο διάστημα

Διαβάστε επίσης

Η NASA σήμερα το απόγευμα αναμένεται να παρουσιάσει νέες ενδείξεις για την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού στην Ευρώπη.

Η συνέντευξη Τύπου δεν αφορά την ανακάλυψη εξωγήινων Ευρωπαίων, αλλά σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού στην Ευρώπη, ένα μεγάλο φεγγάρι του Δία που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες ελπίδες για ανακάλυψη ζωής εκτός της Γης.

Στη σημερινή εκδήλωση -της Δευτέρας-, «οι αστρονόμοι θα παρουσιάσουν αποτελέσματα από μια μοναδική καμπάνια παρατήρησης της Ευρώπης, η οποία έδωσε απροσδόκητες ενδείξεις δραστηριότητας που θα μπορούσε να σχετίζεται με την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού» προανήγγειλε η NASA.

Η ύποπτη «δραστηριότητα» στην οποία αναφέρεται η ανακοίνωση αφορά πιθανότατα πίδακες υδρατμών που αναβλύζουν από ρωγμές στον πάγο που καλύπτει ολόκληρη την Ευρώπη.

Το 2012, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble «παρατήρησε υδρατμούς πάνω από την περιοχή του νότιου πόλου της Ευρώπης», ωστόσο το φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί έκτοτε.

Οι νέες παρατηρήσεις, και αυτές από το Hubble, ίσως επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αυτών των πιδάκων, οι οποίοι πρέπει να πηγάζουν σε κάποιον υπόγειο όγκο υγρού νερού.

Η χημική σύσταση των υδρατμών θα μπορούσε να εξεταστεί από κοντά από μια αποστολή που σκοπεύει να θέσει σε τροχιά η NASA τη δεκαετία του 2020.

Ο ωκεανός της Ευρώπης, εφόσον βέβαια υπάρχει, πιστεύεται ευρέως ότι θα διέθετε τα χημικά συστατικά και την ενέργεια που απαιτείται για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής.

Πίδακες υδρατμών που κατά πάσα πιθανότητα πηγάζουν από έναν υπόγειο ωκεανό έχουν παρατηρηθεί και στον Εγκέλαδο, δορυφόρο του Κρόνου που επίσης καλύπτεται από πάγο.

Το Hubble έχει επίσης εντοπίσει ενδείξεις ενός υπόγειου ωκεανού στον Γανυμήδη, έναν άλλο μεγάλο δορυφόρο του Δία.

Αν ο ωκεανός αυτός υπάρχει, περιέχει περισσότερο αλμυρό νερό από ό, τι όλοι μαζί οι ωκεανοί της Γης.

Η παρουσίαση ξεκινά στις 21:00 ώρα Ελλάδας.

Παλαιότερα άρθρα: