Οικονομολόγοι “βλέπουν” Ισπανία – Γερμανία στον τελικό του μουντιάλ

Διαβάστε επίσης

Ακόμα και ο σπουδαίος επιστήμονας Στήβεν Χόκινγκ ασχολήθηκε με το ποιος θα κερδίσει το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο και τι πρέπει να κάνει η αγγλική ομάδα για να το κερδίσει. Από το χορό των προβλέψεων για τον τελικό του Μουντιάλ της Βραζιλίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οικονομολόγοι: Ερευνητές από το οικονομικό ινστιτούτο DIW στο Βερολίνο, έκαναν τους απαραίτητους υπολογισμούς με βάση την αγοραστική αξία της κάθε ομάδας, όπως υπολογίζεται από το ρόστερ των παικτών που διαθέτει και κατέληξαν πως Ισπανία και Γερμανία είναι οι δύο ομάδες που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν αντίπαλες στον μεγάλο τελικό με έπαθλο το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Εάν μάλιστα η πρόβλεψή τους είναι σωστή ως εκεί, τότε «η ισπανική ομάδα θα είναι ελαφρώς πιθανότερο να κερδίσει, αν και ούτως ή άλλως, έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι πιθανότητες της Γερμανίας ήταν καλές σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο», δήλωσε αυτοσαρκαζόμενος ο Gert Wagner, ένας από τους οικονομολόγους που μετείχαν στη μελέτη αυτή.

«Δεν υπάρχει άλλη αγορά τόσο διαφανής όσο το διεθνές ποδόσφαιρο» δηλώνει στο περιοδικό Der Spiegel. Οι οικονομολόγοι λένε ότι η πρόβλεψή τους βασίζεται σε ένα μοντέλο που είχε προβλέψει με επιτυχία την ιταλική νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, και τους θριάμβους της Ισπανίας τα τελευταία τρία μεγάλα τουρνουά ποδοσφαίρου – το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2008 και το 2012.

Ωστόσο, σημείωσε ότι φέτος οι προβλέψεις ήταν πιο περίπλοκες από όσο συνήθως, καθώς τα οικονομικά μεγέθη των καλύτερων ομάδων είναι σχετικά παρόμοια.

Παλαιότερα άρθρα: