Οι επιβατικές πτήσεις που έχουν καταρριφθεί στην πρόσφατη ιστορία

Διαβάστε επίσης

Η κατάρριψη του boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, που ακολουθήθηκε από τις αλληλοκατηγορίες των δυνάμεων του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών, δεν είναι το πρώτο περιστατικό στην ιστορία. Συγκεκριμένα, από το 1973 τουλάχιστον έξι πολιτικές πτήσεις έχουν καταρριφθεί.

Πτήση 114 (Libyan Arab Airlines): Στις 21 Φεβρουαρίου του 1973 ισραηλινά μαχητικά κατέρριψαν το boeing 727-200 των Libyan Arab Airlines όταν αυτό πέρασε πάνω από την Έρημο του Σινά – που τότε την κατείχε το Ισραήλ. Οι 108 από τους 113 επιβάτες σκοτώθηκαν.

Πτήση 007 (Korean Air Lines): Την 1η Σεπτεμβρίου του 1983, 239 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους όταν το επιβατικό αεροσκάφος με πορεία από την Νέα Υόρκη στην Σεούλ καταρρίφθηκε από Σοβιετικά μαχητικά εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου. Το αεροπλάνο είχε ξεφύγει τις πορείας του και είχε μπει σε σοβιετικό εναέριο χώρο. Δυο μαχητικά απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν τον «εισβολέα». Πάνω στο αεροπλάνο ήταν και ο Ρεπουμπλικάνος Αμερικανός πολιτικός Λάρι ΜακΝτόναλντ. Τα πλήρη στοιχεία για την κατάρριψη έγιναν γνωστά μόνο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Πτήση 655 (Iran Air): Την 3η Ιουλίου του 1988 στον Περσικό Κόλπο το πλοίο του αμερικανικού ναυτικού Vincennes κατέρριψε το Airbus A300 της Iran Air που κατευθυνόταν στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Όλοι οι 290 επιβάτες και το πλήρωμα σκοτώθηκαν. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι το πλοίο τους αντήλλασσε πηρά με το ιρανικό ναυτικό και μπέρδεψε το αεροσκάφος για μαχητικό.

Transair Georgia: Κατά την διάρκεια τριών συνεχών ημερών με πρώτη της 21η Σεπτεμβρίου του 1993 τρεις πολιτικές πτήσεις που ανήκαν στην Transair Georgia χτυπήθηκαν από πυραύλους σκοτώνοντας συνολικά 136 ανθρώπους. Δυο πτήσεις καταρρίφθηκαν από πυραύλους που εκτόξευσαν οι αντάρτες της Αμπχαζίας σκοτώνοντας 27 ανθρώπους στην μια και 108 στην άλλη. Η τρίτη πτήση δέχθηκε πυρά την ώρα της επιβίβασης και μόνο ένα μέλος του πληρώματος σκοτώθηκε.

Πτήση 1812 (Siberian Airlines): Στις 4 Οκτωβρίου του 2001 ένα Tupelov 154 των Siberian Airlines που κατευθυνόταν από το Τελ Αβίβ του Ισραήλ στο Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας κατερρίφθη και έπεσε στην Μαύρη Θάλασσα σκοτώνοντας όλους τους 78 επιβαίνοντες στην πλειονότητά τους Ισραηλινοί ρωσικής καταγωγής. Οι ουκρανικές στρατιωτικές αρχές στην αρχή αρνήθηκαν την ευθύνη αλλά αργότερα παραδέχθηκαν ότι τα στρατεύματά τους έριξαν το αεροσκάφος κατά λάθος στην διάρκεια μιας άσκησης.

Παλαιότερα άρθρα: