Ολική καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου ανακοίνωσε η Λιβύη

Ολική καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου ανακοίνωσε η Λιβύη
Διαβάστε επίσης

Το σύνολο των μέσων του χημικού της οπλοστασίου εξουδετέρωσε η Λιβύη, όπως ανακοίνωσε επισήμως το υπ. Εξωτερικών της χώρας. «Η Λιβύη έχει αδειάσει εντελώς από χημικά όπλα… που θα αποτελούσαν απειλή για το λαό της, το περιβάλλον και τις γύρω χώρες» ανακοίνωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ Μοχάμεντ Αμπντέλ-Αζίζ.

Η διαδικασία είχε, σύμφωνα με το Associated Press, ξεκινήσει πριν από την ανατροπή Καντάφι. Μέχρι το 2011, που ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον του Καντάφι, είχε καταστραφεί περίπου το μισό του λιβυκού χημικού οπλοστασίου ενώ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, το καθεστώς δεν είχε χρησιμοποιήσει το χημικό οπλοστάσιο. Πάντως η διαδικασία της καταστροφής των όπλων διακόπηκε και ξεκίνησε εκ νέου στις αρχές του περασμένου χρόνου.

Στα δηλωθέντα χημικά όπλα συμπεριλαμβάνονται νευροτοξικοί παράγοντες, χημικά για την κατασκευή τους, τόνοι αερίου μουστάρδας και πάνω από 3.500 όλμοι που είχαν σχεδιαστεί για να οπλιστούν με χημικά όπλα. Από το σύνολο του λιβυκού χημικού προγράμματος έχει μείνει μόνο μέρος χημικών πρώτων υλών, οι οποίες προετοιμάζονται για εξουδετέρωση μέχρι το 2016.

Ο επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (OPCW) Αχμέτ Ουζουμτζού συνεχάρη τις λιβυκές αρχές για την ολοκλήρωση του έργου υπό «επίπονες και τεχνικά δύσκολες συνθήκες».

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε