Οργή στις φαβέλες του Ρίο για το θάνατο ανήλικου

Διαβάστε επίσης

Πέντε λεωφορεία πυρπολήθηκαν σε μια φαβέλα στο βόρειο Ρίο ντε Τζανέιρο το βράδυ της Δευτέρας, μετά τον θάνατο ενός αγοριού το οποίο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ της αστυνομίας και συμμοριών.

Ο ανήλικος, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν σε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο και σύμφωνα με την αστυνομία στο πλευρό του βρέθηκε ένα πυροβόλο όπλο. Οι αρχές αναφέρουν ότι ο νεαρός σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών και κλεμμένων αυτοκινήτων.

Μετά από το θάνατο του ανήλικου περίπου είκοσι άνθρωποι κατέβηκαν από το λόφο όπου βρίσκεται η φαβέλα Joquei και έβαλαν φωτιά σε πέντε λεωφορεία. Το ίδιο πρωί, άλλα τρία αυτοκίνητα κάηκαν σε μια άλλη φαβέλα στο Ρίο, σε αντίποινα για το θάνατο μιας 72χρονης γυναίκας υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Τα τελευταία περιστατικά ακολουθούν την εξέγερση στην Κοπακαμπάνα η οποία προκλήθηκε μετά το θάνατο ενός νεαρού χορευτή που διέμενε στη φαβέλα Pavao – Pavazinho η οποία είναι κοντά στην περίφημη παραλία του Ρίο.

Η Βραζιλία θα φιλοξενήσει σε λίγες εβδομάδες το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και περίπου 150.000 αστυνομικοί και στρατιωτικό προσωπικό καθώς και 20.000 στελέχη ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας έχουν κινητοποιηθεί.

Η ασφάλεια εντός των γηπέδων θα είναι υπό την ευθύνη των ιδιωτικών φορέων, ενώ η αστυνομία της Βραζιλίας θα κινητοποιείται σε ακραίες συνθήκες. Το Ρίο θα φιλοξενήσει επτά αγώνες του τουρνουά, καθώς και τον τελικό στο περίφημο γήπεδο Μαρακανά.

Εν όψει της διοργάνωσης ο στρατός της Βραζιλίας και άντρες των δυνάμεων ασφαλείας επιχειρούν στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο εναντίον των συμμοριών.

Οι κάτοικοι στις φαβέλες βλέπουν με θετικό μάτι την αντιμετώπιση των συμμοριών, ωστόσο, σφοδρές αντιδράσεις υπάρχουν για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις κατοίκων των παραγκουπόλεων από την αστυνομία.

Είκοσι πέντε αστυνομικοί θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη για την εξαφάνιση και τη δολοφονία του εργάτη Amarildo στη φαβέλα Ροσίνα ενώ άλλοι τρεις αξιωματικοί συνελήφθησαν αυτό το μήνα αφού κυκλοφόρησε βίντεο που τους έδειχνε να σέρνουν με το αυτοκίνητο το σώμα μιας ετοιμοθάνατης γυναίκας – εργάτριας και μητέρας τεσσάρων παιδιών – η οποία τελικά κατέληξε. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι αστυνομικοί την πυροβόλησαν και προσπάθησαν να καλύψουν την πράξη τους.

Παλαιότερα άρθρα: