Οχτώ στους 10 γερμανούς οφειλέτες αδυνατούν να πληρώσουν

Διαβάστε επίσης

Πριν από το Πάσχα θα είναι έτοιμος ο δείκτης για το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης από την Επιτροπή Ιδιωτικού Χρέους, όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Αθ. Σκορδάς στην ημερίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ με θέμα: «Υπερχρέωση: Ρύθμιση των χρεών και προστασία της στέγης-Η ευρωπαϊκή πρόκληση». Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι ετοιμάζεται και ο κώδικας δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδος που θα αφορά στις καλές πρακτικές για τις σχέσεις τραπεζών και δανειοληπτών εκ παραλλήλου με το θεσμό της διαμεσολάβησης για τον οποίο 450 δικηγόροι έχουν εκπαιδευτεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Από το 2008 μέχρι σήμερα έχουμε διαμορφώσει το πιο ολοκληρωμένο δίκτυο προστασίας υπερχρεωμένων πολιτών από ότι υπάρχει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε ο κ. Σκορδάς.

Σε μήνυμα του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων αναφέρεται ότι άνω των 85.000 είναι οι αιτήσεις για υπαγωγή στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

«Χρειάζονται νέα εργαλεία. Δεν είναι ανεκτό να διαιωνίζεται η αγωνία των πολιτών για το αν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία αλλά και να μην εκμεταλλεύονται τη νομοθεσία για την προστασία των αδύναμων πολιτών κάποιοι επιτήδειοι» σημειώνεται από το υπουργείο.

Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Ελένη Αλευρίτου είπε ότι η υπερχρέωση είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης και εκτίμησε ότι οι συνθήκες ωριμάζουν ώστε οι ευρωβουλευτές να εντάξουν την αντιμετώπιση της υπερχρέωση στην μελλοντική πολιτική της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς ανέφερε ότι η δανειακή υπερχρέωση των νοικοκυριών έχει και οικονομικές αλλά και κοινωνικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις ενώ εξαιτίας της κοντόφθαλμης ευρωπαϊκής πολιτικής που προστατεύει τις τράπεζες, η ρευστότητα περιορίζεται συνέχεια. Οι τράπεζες πλέον, σημείωσε ο ίδιος, συμπεριφέρονται ως καταθέτες παρά ως πιστωτές και η υπερφορολόγηση ταλανίζει τους πολίτες.

«Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ανθρωποκτόνος και περιουσιοκτόνος. Πρέπει να ξανασκεφτούμε τα μέτρα που λαμβάνονται καθώς ενθαρρύνουν καιροσκόπους επενδυτές ενώ παράλληλα μειώνονται τα εισοδήματα, οι επενδύσεις είναι επισφαλείς και μόνο οι αντικειμενικές αξίες διατηρούνται στο ύψος τους» σημείωσε ο ίδιος.

Πάντως όλοι οι ομιλητές του διεθνούς συνεδρίου που συνδιοργάνωσε σήμερα η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) με Έλληνες και ξένους ευρωβουλευτές, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή αλλά και για το θέμα της ανάγκης ρύθμισης των χρεών και προστασίας της στέγης των υπερχρεωμένων ατόμων, κατέληξαν ότι η ανάγκη ρύθμισης των χρεών και προστασίας της στέγης είναι πανευρωπαϊκή.

Ο διεθνούς φήμης Αμερικανός καθηγητής Τζέϊσον Κίλμπορν σημείωσε ότι η υπερχρέωση δεν είναι γεωγραφικά περιορισμένη. Ο πρώτος νόμος για την προστασία των υπερχρεωμένων πολιτών ξεκίνησε από έναν γιατρό το 1971 στη Δανία καθώς έβλεπε ότι πολλοί άρρωστοι υπέφεραν και σωματικά και ψυχικά εξαιτίας των χρεών. Ο ίδιος σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ από τις 22.200 περιπτώσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού στην Ελλάδα, κατέληξαν σε θετική έκβαση μόνο πέντε από αυτές. Με αυτό το παράδειγμα σχολίασε ότι δεν πρέπει να χάνονται χρήματα σε αναποτελεσματικές λύσεις, θα πρέπει η αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων καταναλωτών να είναι δομημένη σε τέτοια βάση που να εξυπηρετεί την αποπληρωμή των δανείων χωρίς τον στραγγαλισμό των δανειοληπτών», κατέληξε.

«Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, είναι δομικό πρόβλημα της κοινωνίας μας. Αν θέλουμε τα οφέλη του καπιταλισμού πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματά του. Θέλουμε να αποπληρώνονται τα νόμιμα χρέη αλλά πρέπει και οι πιστωτές να ελέγχουν αυστηρά που δίνουν δάνεια και να ελέγχονται περισσότερο ώστε να μην δίνουν καθώς η κατάσχεση έχει απώλεια 50% – 60% σε σχέση με την είσπραξη του χρέους» είπε μεταξύ άλλων ο ίδιος και υπογράμμισε ότι απαιτείται ένα καλύτερο σύστημα για τους υπερχρεωμένους οφειλέτες.

Τα δύο τρίτα των οφειλετών στη Ολλανδία, 30%- 40% στη Δανία και τη Σουηδία, και το 80% των οφειλετών στη Γερμανία αδύνατο να αποπληρώσουν τους πιστωτές, είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι δεν είναι σκοπός να αποστραγγίξουμε τον δανειολήπτη αλλά να ζητούμε λιγότερες τμηματικές καταβολές μέσα στον χρόνο με κίνητρα για εκπτώσεις.

Παλαιότερα άρθρα: