Ο Έλληνας… τρελαίνει τους δημοσκόπους: Άλλα απαντά και άλλα πιστεύει!

Διαβάστε επίσης

Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει οι απαντήσεις των Ελλήνων στις εταιρείες δημοσκοπήσεων καθώς όχι μόνο δεν δηλώνουν αναποφάσιστοι αλλά αποφεύγουν να απαντήσουν και σε βασικές ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα για το τι ψηφίσαν στις προηγούμενες εκλογές.

Οι δημοσκόποι φαίνεται να σηκώνουν τα χέρια ψηλά καθώς στο μεγαλύτερο ποσοστό οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά πρόσωπα, τα κόμματα, ούτε καν το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Οι απαντήσεις που δίνουν (αν δίνουν και όταν δίνουν) είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν στους δημοσκόπους να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό που περιπλέκει τα ευρήματα είναι πως οι περισσότεροι από τους πολίτες δεν απαντούν στο τι ψήφισαν τις προηγούμενες εκλογές και έτσι δημιουργούν σύγχυση στην πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος.

Η παρούσα κατάσταση δεν είναι -εντελώς- καινούρια καθώς έχει ξεκινήσει κατά κύριο λόγο από τις ευρωεκλογές του 2009. Αυτό που κυριαρχεί δεν είναι η αποχή λόγω άγνοιας ή απάθειας αλλά η συνειδητή αποχή από την κάλπη ένα φαινόμενο πραγματικά πρωτοφανές για την Μεταπολίτευση.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Καθημερινή, στις εθνικές εκλογές του 2004 ψήφισαν 7,4 εκατομμύρια πολίτες, το 2009 400.000 λιγότεροι, ενώ στις τελευταίες εκλογές (Ιούνιος 2012) ο αριθμός όσων προσήλθαν στις κάλπες υποχώρησε στα 6,2 εκατομμύρια.

Η κατάσταση σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει τα όρια του αστείου καθώς το 50% όσων απαντούν και ξέρουν τι θα ψηφίσουν, όταν ερωτώνται για το εάν είναι βέβαιοι για την επιλογή τους, απαντούν ευθαρσώς «όχι». Στοιχείο που επίσης δεν είχε προκύψει ποτέ στο παρελθόν, καθώς στο συγκεκριμένο ερώτημα που οι δημοσκόποι ονομάζουν «βεβαιότητα ψήφου», το ποσοστό των «αποφασισμένων ψηφοφόρων» ουδέποτε μέχρι το 2012 είχε υποχωρήσει κάτω από το 75-80%.

Έτσι η παρούσα κατάσταση κάνει τους δημοσκόπους να υποστηρίζουν πως δεν υπολογίζουν ούτε προβλέπουν αλλά… προφητεύουν το αποτέλεσμα. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό όμως το οποίο κάνει τις προβλέψεις ακόμα πιο δύσκολες είναι αυτό της κινητικότητας. Έτσι ας θυμηθούμε πως σε όλες τις δημοσκοπήσει πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνιζε μονοψήφιο ποσοστό και κατέληξε να λάβει πάνω από 25% στις εκλογές του Ιουνίου.

Παλαιότερα άρθρα: