Ο Γιούνκερ του κοινωνικού διαλόγου & του… Συμφώνου Σταθερότητας

Διαβάστε επίσης

Με 422 ψήφους υπέρ, 220 κατά και 47 λευκά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Νωρίτερα στην ομιλία του ενώπιον στο ευρωκοινοβούλιο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, έκανε λόγο για μια νέα αρχή στην Ευρώπη και δεσμεύστηκε για σχέδιο επενδύσεων με στόχο ενίσχυση της βιομηχανίας και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει του ευρωσκεπτικιστές, που βγήκαν ενισχυμένοι στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ο Γιούνκερ ανέφερε από την αρχή της ομιλίας του ότι η ΕΕ δεν έρχεται να καταργήσει τα έθνη στην Ευρώπη. Αργότερα πάντως ανέφερε ότι «οι εθνικισμοί οδηγούν σε πόλεμο και δεν έχουν θέση στην Ευρώπη».

Ο μεταξύ άλλων Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς υποστηρίζοντας ότι η οικονομία πρέπει να εξυπηρετεί τους πολίτες. «Μέσω κοινωνικού κράτους θα διατηρήσουμε την εσωτερική αγορά» τόνισε και δήλωσε πως θέλει να είναι ο πρόεδρος του κοινωνικού διαλόγου. Για το Σύμφωνο Σταθερότητας πάντως ξεκαθάρισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να τηρεί τις υποσχέσεις της και δεν θα τις διαψεύσω εγώ». Εδώ, σημείωσε ότι η διάσταση ανάπτυξη θα αξιοποιηθεί πλήρως.

Ψηλά στις προτεραιότητες του έθεσε την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, μία νέα ενιαία πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, τα περιβαλλοντικά θέματα, τη θεσμική μεταρρύθμιση για μία πιο δημοκρατική ΕΕ, τις οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της Ένωσης.

Επιπλέον υποσχέθηκε τη διάθεση 300 δισ. ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, με χρήση των διαρθρωτικών ταμείων και των νέων μέσων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Έθεσε ως στόχο την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο 20% του ΑΕΠ της ΕΕ μέχρι το 2020, από το 16% που είναι σήμερα.

Ο Γιούνκερ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Ελλάδα αναφέροντας ότι έκανε ότι μπορούσε στη διάρκεια της κρίσης και είναι υπερήφανος ότι αυτός ο μεγάλος λαός, όπως είπε χαρακτηριστικά, εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης. H κρίση, τόνισε, δεν ήταν κρίση του ευρώ αλλά χρέους και αναφερόμενος στην περίοδο εκείνη που ήταν πρόεδρος του Eurogroup, είπε πως «σώσαμε ένα φλεγόμενο αεροπλάνο εν πτήσει».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέλεξε επίσημα τον Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 Ιουνίου, με 26 χώρες να ψηφίζουν υπέρ και δύο κατά. Ο Γιούνκερ πρέπει να συγκεντρώσει το 50% συν μία των ψήφων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή 376 ψήφους, προκειμένου η υποψηφιότητά του να εγκριθεί.

Παλαιότερα άρθρα: